Socionikos forumas

Dabar yra 28 Kov 2024, 12:59

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 40 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3  Kitas
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Įvadas į socionikos teoriją
StandartinėParašytas: 27 Geg 2004, 09:23 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 24 Geg 2004, 16:02
Pranešimai: 1585
Nuo pat gimimo žmogus priverstas bendrauti su artimaisiais, o vėliau ir su kitais žmonėmis. Ir jau nuo vaikystės vieniems tai sekasi lengvai, kitiems - sunkiai. Vieniems tai - džiaugsmo šaltinis, kitiems - nesibaigiančios problemos. Bendravimu žmogų galima išgydyti, bet galima ir susargdinti, paversti neišgydomu ligoniu. Kiekvienam yra svarbus bendravimas - surasti bendrą kalbą su svetimais ar nepažįstamais žmonėmis, nes visi stengiamės pasiekti bendravimu tam tikrų rezultatų, bet kartais tai niekaip nepavyksta.

Apie bendravimą parašyta daugybė knygų, ir jos neguli knygų lentynose. Šios knygelės tikslas toks pats - padėti žmonėms sėkmingai bendrauti, bet manau, kad daugeliui mano siūlomas raktas į sėkmę yra nežinomas ir dar negirdėtas. Tas raktas - socionikos mokslas. Jam pagrindus padėjo įžymieji XX a. mokslininkai psichoanalitikai Z. Froidas ir K. G. Jungas. Tai tipologija teigianti, kad visi žmonės pagal savo psichikos struktūrą yra šešiolikos tipų, todėl jie skirtingai priima tą pačią informaciją skirtingai supranta išreikštą mintį, turi skirtingą socialinę paskirtį visuomenėje. Žmogaus psichologinis tipas nustatomas pagal keturias viena nuo kitos nepriklausančias požymių poras. Šį K. G. Jungo atradimą kaip pagrindą naudoja ir socionikos mokslas. Tačiau didžiojo mokslininko darbai buvo laikomi nepaprastai sudėtingais, sunkiai suprantamais ir pritaikomais. Tik 1950-taisiais metais šveicarė Izabelė Mayers Briggs su savo motina Katerina, susidomėjusios K. G. Jungo mokslu, sudarė testą pagal jo aprašytus požymius, kuris susilaukė didžiulio susidomėjimo visame pasaulyje. Tai buvo K. G. Jungo tipologijos atgimimas, jį pradėta taikyti įvairiose mokslo ir praktikos srityse ne tik Vakarų Europoje, bet ir JAV, Japonijoje ir kitose šalyse. Amerikoje, Anglijoje, Vokietijoje ir daugelyje kitų šalių buvo įsteigti tipologijos institutai, reguliariai skaitomos paskaitos įvairiose mokslo įstaigose.

Maždaug tais pačiais metais ir Lietuvoje psichologė A. Augustinavičiūtė iššifravo, pabaigė ir toliau išvystė K. G. Jungo tipologiją, sukurdama tarptipinių santykių teoriją. Jos darbai susilaukė būrio pasekėjų, visoje tuometinės Tarybų Sąjungos teritorijoje ėmė kurtis socionikos institutai, atliekantys įvairiausius, įdomiausius eksperimentus, toliau besigilinantys į žmogų ir bendravimo santykius.

Daugelis bendravimo problemų kyla todėl, kad tarp šešiolikos psichotipų susidaro šešiolikos rūšių santykiai. Aštuoni iš jų yra reliatyviai geri, ir žmonės gali suprasti vienas kitą, išsiaiškinti kylančius nesutarimus, o kiti aštuoni - tai labai sudėtingi santykiai, kai žmonės turėdami geriausius norus niekaip negali suprasti vienas kito poelgių ir jų priežasčių, negali susitarti dėl įgyvendinimo metodo net tų pačių tikslų, neadekvačiai supranta ir išreikštas mintis, ir veiksmus.

Dėl tokiu būdu susidarančių konfliktinių situacijų patys žmonės nekalti. Nekalti jie dėl to, kad gamta juos sukūrė tokius nepanašius, taip skirtingai suvokiančius supantį pasaulį. Todėl vienas iš būdų sugyventi esant socioniškai blogiems tarptipiniams santykiams - tai visų pirma noras pažvelgti į pasaulį to kito žmogaus akimis, o tai įgyvendinti - suprasti kito požiūrį - ir gali padėti socionika.

Vieno tipo žmonės labai panašūs tiek išoriškai, tiek gyvenimo supratimu, panaši jų socialinė paskirtis, tie patys charakteringi asmenybės bruožai, teigiamos savybės ir galimos neigiamos. Šios knygelės paskirtis- plačiau pažinti tarpusavio santykius ir tobulinti savo bendravimą, žinant savo socioninį tipą, savo šeimos narių (ar bet kurių kitų jus dominančių žmonių) sociotipus arba kitų žmonių tipus. Kadangi, kaip jau minėjau, žmogaus tipas yra įgimtas, žinodami du tipus, žinosime ir objektyviai susidarantį santykį tarp jų iš knygelės pabaigoje pateiktos tarptipinių santykių lentelės. Aprašyta, kaip visi santykiai pasireiškia gyvenime.

Net esant blogiems tarptipiniams santykiams šeimoje, labai retai būna, kad nei vieno iš tėvų santykis su vaiku nėra geras. Beveik visada su bent vienu iš tėvų santykiai palankūs. Todėl skirdamiesi sutuoktiniai rizikuoja, kad vaikas pasiliks su tuo, su kuriuo jam neigiami santykiai. Kai taip atsitinka, labai sunku nustatyti vaiko tipą, jis atsiduria prie ribos susirgti psichine ar kuria nors kita sunkia liga. Kartais taip atsitikti gali ir esant socioniškai geriems tėvų santykiams su vaiku, kai šis yra labai griežtai auklėjamas ir verčiamas elgtis taip, kaip tėvams atrodo teisinga, bet prieštarauja paties vaiko pasaulėjautai. Taigi kaltas būna tik tas santykis arba pernelyg griežtas, despotiškas auklėjimas, kai vaikas negali jaustis pačiu savimi, o, norėdamas būti "geru", forsuoja savo silpnąsias, lengviausiai pažeidžiamas psichikos vietas. Žinodamas vaiko psichikos struktūrą, socionikas gali patarti motinai ar tėvui, kokių priemonių imtis, kad vaikas galėtų realizuoti, atrasti save, kaip elgtis pačiam su vaiku, - ir visos šios priemonės visais atvejais duoda teigiamus rezultatus.

Nustatę savo vaiko sociotipą ir tarptipinius santykius su juo, galėsite išvengti esminių auklėjimo klaidų, būsite sveikesni ir laimingesni ir jūs, ir, svarbiausia - jūsų vaikas. Jūs gausite raktą į vaiko dvasinį pasaulį, suprantamesnės taps jums jo problemos ir gal nebūsite, jam užaugus, svetimais - tada gal galėsite, net esant blogiems tarptipiniams santykiams, būti gerais draugais.

Labiau suprasti vienas kitą padės vieno iš populiariausių šio mokslo vystytojų, tyrinėtojų D. Keirsey visų 16-os tipų skirstymas į keturias vertybinių orientacijų gyvenime grupes, mūsų vadinamas Dionizo, Epimetėjo, Apolono ir Prometėjo vardais. Tai leis visai naujai pažvelgti į žmogaus asmenybę ir suprasti daugelį prigimtinių žmonių skirtumų, liečiančių pasaulėjautą, gyvenimo būdą ir jo vertybes.

Tikimės, kad visa tai padės Jums išsaugoti šeimą, pasiekti laimę ir ramybę joje ir išauginti sveiką, pasitikintį savimi, mokantį realizuoti save gyvenime vaiką.

pagal http://socioniko.narod.ru/


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 27 Geg 2004, 09:24 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 24 Geg 2004, 16:02
Pranešimai: 1585
"ALFA" kvadra:

Šios kvadros atstovams būdingas pasaulio visumos ir harmonijos jutimas. Intuityvieji neprisitaikę prie realaus gyvenimo, bet jie gali kurti ir vystyti nuostabias įdėjas, tai teoretikai iš prigimties. Sensorikai puikiai jaučia žmogiskas aistras ir gerai jaučiasi žemiškų rūpesčių sukūryje. Jie kaip niekas kitas moka mėgautis gyvenimu.

Don Kichotas - iracionalus intuityvus loginis ekstravertas, "Išradėjas"
Diuma - iracionalus sensorinis etinis intravertas, "Tarpininkas"
Hugo - racionalus etinis sensorinis ekstravertas, "Entuziastas"
Robespjeras - racionalus loginis intuityvus intravertas, "Analitikas"

"BETA" kvadra

Šios kvadros atstovams būdinga darbo nuotaika, ryžtingumas, atkaklumas, nenugalimas noras pasiekti savo tikslą. Sensorikai, jei jie užima vadovaujančius postus veikia diplomatiškai, o intuityvieji emocionaliai suvokia tikrovę, jaučia jos raidą.

Hamletas - racionalus etinis intuityvus ekstravertas,"Globėjas"
Gorkis - racionalus loginis sensorinis intravertas, "Inspektorius"
Žukovas - iracionalus sensorinis loginis ekstravertas, "Maršalas"
Tutanchamonas - iracionalus intuityvus etinis intravertas, "Lyrikas"

"GAMA" kvadra:

Tai pragmatikų ir kritikų kvadra. Čia verda aistros, kurių protrūkiai primena įsisiautėjusią audrą. Tai nepavargstančių kovotojų, praktiškų, veiklių žmonių kvadra. Jos intuityvieji moka siekti naudos ir efektyvumo, o sensorikai puikiai manipuliuoja žmonių santykiais ir emocijomis.

Džekas Londonas - racionalus loginis intuityvus ekstravertas "Verslininkas"
Dreizeris - racionalus etinis sensorinis intravertas, "Sergėtojas"
Napoleonas - iracionalus sensorinis etinis ekstravertas, "Politikas"
Balzakas - iracionalus intuityvus loginis intravertas, "Kritikas"

"DELTA" kvadra:

Ketvirtosios kvadros atstovus labiausiai domina žmogus, žmonių santykiai. Tai blaivūs, gana konservatyvūs realistai. Kvadros sensorikai stengiasi pakeisti materialųjį pasaulį: kad viskas būtų gražu, apgalvota, tarnautų žmonių gerovei. Intuityvieji stengiasi pripildyti pasaulį gerumo ir harmonijos, jie subtiliai supranta žmones.

Štirlicas - racionalus loginis sensorinis ekstravertas, "Administratorius"
Dostojevskis - racionalus etinis intuityvus intravertas, "Humanistas"
Hekslis - iracionalus intuityvus etinis ekstravertas, "Psichologas"
Gabenas - iracionalus sensorinis loginis intravertas, "Meistras"

http://www2.omnitel.net/sauliusb/tipai.htm


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 27 Geg 2004, 09:25 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 24 Geg 2004, 16:02
Pranešimai: 1585
Aušros Augustinavičiūtės socionikos darbų archyvas: http://ru.laser.ru/socion/references/aushra/

   


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 04 Bir 2004, 02:52 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 01 Sau 1970, 03:00
Pranešimai: 39
neprisiverčiau skaityt visko, bet gal kas pasakys, ar lengvai tai tiesiogiai surišt su psichopatologiniais dalykais, pvz. Aspergerio sindromu, Tureto sindromu ar Autizmo visu kompleksu?

Įdomu, kiek pateikta (turbūt psichologinė?) analizė siejasi ir kiek persidengia su kad ir klinikine psichologija?


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 05 Bir 2004, 15:58 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 01 Sau 1970, 03:00
Pranešimai: 2
Bet kuris žmogus daugmaž turėtų atitikti vieną iš šių tipų. O autizmas man atrodo kažkas panašaus į labai stiprią intraversiją.

Beje... kadangi čia turbūt užsuka kiti programeriai norėčiau vieną klausimą užduoti: ar jums nesukelia diskomforto programavimas? Kai iš šonų sėdi kas nors or smthg, man asmeniskai nereliai sunku tada sukaupti dėmesį nors šiaip su bendravimu problemų nėr :)


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 05 Bir 2004, 16:35 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 01 Sau 1970, 03:00
Pranešimai: 1466
Kai rašau patį sourcą - ne. Gal dėl to, kad tie kas žiūri dažniausiai nieko nesupranta :happy:

Tačiau kai naršau po inetą ar šiaip ką darau savo - tiesiog neapkenčiu.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 09 Bir 2004, 11:01 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 24 Geg 2004, 16:02
Pranešimai: 1585
Socionika - tai sveikų žmonių psichologija. Bet tam tikri tipai linkę į panašias patologijas, medžiagos apie tai dar kolkas nedaug, bet, tikėsimės, daugės...

Kas del Pou klausimo, tavo darbo stebėjimas (ar tai būtų programavimas, ar siuvimas - nesvarbu :wink: ) yra sensorika, taigi greičiausiai taviškė nėra stiprusis elementas (esi intuityvus), o bendravimas - tai etika, kad joje problemų neturi greičiausiai reiškia, kad tavo racionalusis elementas yra etika.

Taigi, visiškai skirtingai nei Vartotojas 2 - loginiui sensorikui.

Būt labai įdomu sužinoti tavo tipą, Pou. Jei pasiskaitytum Hamleto, Jesenino, Hekslio ir Dostojevskio aprašymus, gal tarp jų ir savąjį tipą rastum?


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 09 Bir 2004, 23:19 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 01 Sau 1970, 03:00
Pranešimai: 97
Nu man asmeniškai tegu už nugaros sėdi nors ir visa minia, bet jokio diskomforto nejaučiu, tiek programinant, tiek ką nors kitą darant. :smile: Nu nebent jau kažką asmeniško darau :wink:


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 10 Bir 2004, 09:53 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 24 Geg 2004, 16:02
Pranešimai: 1585
Kas tau yra asmeniška? Matai, būna vienam darbas - jo asmeniškiausia sritis, kitam - poezija...  :smile:


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 02 Rgs 2004, 11:13 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 24 Geg 2004, 16:02
Pranešimai: 1585
Tęsiu dar apie terminologiją.

  :wintuition: balta intuicija - laikas
  :bintuition: juoda intuicija - struktūra, galimybės
  :wsensoric: balta sensorika - būsena, estetika
  :bsensoric: juoda sensorika - forma, valia
  :wethics: balta etika - santykiai, tarpusavio trauka
  :bethics: juoda etika - ketinimai, vidinės emocijos
  :wlogic: balta logika - atstumas, objektyvioji logika
  :blogic: juoda logika - veiksmas, dalykinė logika

Kiekvienas tipas turi savo funkcinį modelį.

Funkciniai modeliai - tai tie keturi ženkliukai, kurie kiekvienam sociotipui skirtingi. Pirmieji du - tipą apibūdinančios stipriausios jo funkcijos.

1. pvz iš modelio  :wethics: :bintuition:  :bsensoric: :wlogic:  galime pasakyti, kad tai - Etinis (pirmas ženkliukas - etika) intuityvus (antras ženkliukas - intuicija) intravertas (pirmas ir ketvirtas ženkliukai - balti, o viduriniai - juodi) Taigi - Dostojevskis.

2. pvz. iš modelio  :bintuition: :wlogic: :wethics: :bsensoric: matome, kad tai - Intuityvus (pirmas ženkliukas - intuicija) loginis (antras - logika) ekstravertas (pirmas, ketvirtas ženkliukai - juodi, kiti - balti). Taigi - Don Kichotas.

Dabar atskirai apie kiekvieną šių funkcijų:

Pirmoji funkcija (programinė, bazinė) - tai pati stipriausia ir pati savarankiškiausia funkcija. Ji priima informaciją ir ją apdoroja tokiu greičiu, kad žmogus to net nejaučia, tai suvokiama kaip savaiminis procesas. Pirmoji funkcija nenutrūkstamai stebi ir studijuoja realybę, žmogus visada žino kanalus, kuriais gali gauti patikimą informaciją, susijusią su pirma funkcija. Ir visada žino kaip tą informaciją perduoti kitiems. Toje konkrečioje funkcijos elemento apibrėžtoje interesų sferoje, žmogus jaučiasi kaip žuvis vandenyje, gali pasiekti pačių aukščiausių rezultatų.

Pirmos funkcijos nesigėdijama demonstruoti ir į ją nukreipta kritika priimama be jokio kartėlio, nes jos pasitikėjimas savimi- absoliutus.

Kitų nuomonė šioje funkcijoje nėra įžeidimas, ji gali stebinti, net juokinti, bet neįžeisti, o ją ginant galima laisvai (be vidinės įtampos) ginčytis, sutikti ar nesutikti, eiti į kompromisus ar neiti, bet tai nevargina ir nenuvilia, niekada nesijaučiama nepatogiai ar pažemintam, o šioje srityje padarytos klaidos suvokiamos kaip tobulėjimo neišvengiamybės...

Pvz. :wethics: balta etika (pirmas Dreizerių ir Dostojevskių elementas). Ja žmogus priima žmonių tarpusavio ryšius, jausmus (meilę, neapykantą, susižavėjimą, simpatijas, antipatijas, ir pan). Kai šis elementas - pirmoje funkcijoje, žmogus turi ypatingus sugebėjimus pastebėti ir įvertinti savo ir kitų žmonių tarpusavio trauką, jis visada žino, kas iš ko ir ko nori. Išsiskiria sugebėjimu aprūpinti save reikalingais ryšiais su kitais ir moka manipuliuoti kitų etiniais jausmais.

Tai - vadovaujanti funkcija, kuri retai pasiduoda kitų žmoniu įtakai, galinti "pastovėti už save" ir vesti kitus, jai reikia žmonių, kurie priimtų su džiaugsmu jos programą ir leistųsi vadovaujami, tuo patenkindami jos reikalingumo poreikį. 

Antroji funkcija (kūrybinė) - beveik tokia pati stipri, bet labiau kūrybiška, nukreipta į prestižo, pripažinimo siekimą, daugiau dirba "žiūrovui". Jos irgi nesigėdijama, bet pastebima tendencija "sublizgėti", "pasirodyti", pasinaudoti ja norint paspuikuoti savo sugebėjimais ar galiom. Joje dažnai galima pastebėti netgi spekuliavimą ta savo savybe, koketiškumą.

Joje - siekimas daugiau savarankiškumo, daugiau užsispyrimo ir kategoriškumo nei pirmoje funkcijoje.

Su žmonėmis, turinčiais kitokią nuomonę, atsiranda iššūkio tendencijos. Priklausomai nuo elemento, kuris šioje funkcijoje yra, atsiranda vertinimai geras-blogas, kvailas-protingas, gražus-bjaurus ir t.t.

Kritikai ši funkcija yra truputį mažiau atspari, bet kai kitiems reikia būtent tos funkcijos elemento pagalbos - tai suvokiama, kaip pripažinimas ir padedama su didžiausiu malonumu ir entuziazmu.

Kuo daugiau aplinkui yra žmonių, kuriems reikia antros funkcijos elemento sferos pagalbos - tuo labiau žmogus realizuoja save visuomenėje.

Trečioji funkcija (skaudžioji) - pati silpniausia, ji vadinama Mažiausio Pasipriešinimo Tašku žmogaus psichikoje (MPT). Tai - pagrindinis visų konfliktų, skriaudų, įžeidimų ir nesusipratimų šaltinis. Jei šalia yra žmogus su dualizuojančia psichika (dualas), sios funkcijos kontrolė automatiškai persiduoda jam, tada atsiranda saugumo jausmas. Bet net ir tada MPT lieka didžiausių abejonių ir pergyvenimų tašku, gali tapti kūrybinių ieškojimų pagrindu. O jei ji nėra apsaugota, bet kokia kritika, užuomina, dviprasmiškumas, net jei tai - tik įsivaizduojama, išveda iš pusiausvyros, traumuoja, žaloja psichiką.

Kai blogai funkcionuoja trečioji funkcija, nebegali gerai funkcionuoti ir pirmosios dvi funkcijos (kaip ir ketvirtoji), nes jos visos susijusios.

Ketvirtoji funkcija (rolės, normatyvinė): apie ją žmogus neturi savo nuomonės, tai, kam jis abejingas, apie ką jis negali, nenori žinoti ir su malonumu, pats net nepastebėdamas to, leidžia spręsti kitiems. Jam savaime suprantama, kad kiti žymiai geriau "gaudosi" toje srityje, bet jei jam artimų žmonių tarpe tokių "susigaudančių" nėra, jaučiasi neapsaugotas, nereikalingas, nemylimas, neramus. Įsižeidžiama, jei iš jo reikalaujama savo nuomonės ar savarankiškų sprendimų su šia funkcija susijusiais klausimais.

Konkrečiau apie kievieno elemento veikimą atskiroj funkcijoj galima rasti Socion temoj "Kalinausko socionika" http://www.linija.org/?block=forum&t=132&page=1


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 03 Rgs 2004, 14:59 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Bir 2004, 12:34
Pranešimai: 895
  :wsensoric: - balta sensorika - būsena, estetika

  :bsensoric: -  juoda sensorika - forma, valia

  :wintuition: -  balta intuicija - laikas

  :bintuition: - juoda intuicija - struktūra, galimybės

  :wethics: - balta etika - santykiai, tarpusavio trauka

  :bethics: -  juoda etika - ketinimai, vidinės emocijos

  :wlogic: -  balta logika - atstumas, objektyvioji logika

  :blogic: - juoda logika - veiksmas, dalykinė logika

Pavyzdy parodyta:
Funkcijos;
Informacijos praėjimas per IM











I funkcija - IM tipo organizacijos aspektas reiškia konservatyvų pradą, žmogaus pasitikėjimo zona. Viskas, kas liečia I funkciją, žmogui nekelia abejonių, I funkcijos tema lengvai juokaujama, nes žmogus tuo įsitikinęs. Rimtai palietus I funkciją, žmogus ją agresyviai gina, nes su šia funkcija susijęs jo realaus buvimo jausmas.

II funkcija - funkcionavimo aspektas, tai, kas yra išeiga, mūsų sąmonės veiklos produkcija. Tai kūrybinis elementas, kurio informacijos turiniu žmogus mielai manipuliuoja.  Neigiamos pastabos apie žmogaus II funkcijos reiškimąsi mažina žmogaus aktyvumą, o teigiamos, priešingai, skatina veikti.

III funkcija atlieka koordinatoriaus taško vaidmenį ir yra žmogaus mažiausio pasipriešinimo taškas, nes jos turinys yra susijęs su paties savęs vertinimu. Kiekvienas iš mūsų visą gyvenimą yra nesąmoningai užsiėmes informacijos rinkimu III funkcijai (apie tai reikia viską žinoti, nes jei ko nors nežinau, aš - blogas). Kodėl būtent blogas - tai priklauso nuo III funkcijos turinio. Fia yra 8 variantai. Aš blogas:
  :wsensoric: - jei sergu;
  :bsensoric: - jei turiu mažai pinigų, jei negražus ar prastai apsirenges;
  :wlogic: - jei nesuprantu;
  :blogic: - jei nežinau;
  :wethics: - jei nemyliu;
  :bethics: - jei manes nemyli;
  :wintuition: - jei yra vidinis konfliktas;
  :bintuition: - jei yra išorinis konfliktas.

Kai žmogaus III funkcija gauna neigiamą informaciją, nors visiškai atsitiktinę, kyla vengimo reakcija, nes šios funkcijos žmogus nesuvokia ir negeba apsiginti.
Pavyzdžiui tie, kurie vietoj III funkcijos turi elementą (subjektyvi sensorika), yra linkę nuolat  tvirtinti sveikatą (grūdinasi, bėgioja, badauja, dozuoja viską, kas kenksminga, ir pan.), ir tik dėl to, kad patys sau neatrodytų blogi.

Pagal III funkcijos gynybos būdą galima nustatyti, ar žmogus aktyvus, ar pasyvus. Pasyvi gynyba reiškiasi negatyvaus požiūrio į save demonstravimu.

IV funkcija - ryšio aspektas, sugestijos vieta, įeiga, netrukdomai, be jokios kontrolės, praleidžianti tam tikro turinio informaciją, nes šios funkcijos turinio neįmanoma sąmoningai kontroliuoti, ir žmogus nesąmoningai siekia patekti į tą vietą, kur gauna daugiausia pliusų VI funkcijai.

      KOKYBINIŲ STRUKTŪRŲ METODAS KAIP SĄMONĖS VIDINĖS ERDVĖS ORGANIZACIJOS BŪDAS



Žinoma įvairių mąstymo būdų, kuriuos žmogus taiko protinei veiklai.
1. Linijinis mastymas (jei a, tai b). Tai būdas, kuriuo iš teiginių kuriama paprasta loginė grandinė.
Ši logika dažniausiai taikoma buityje, bet ji per daug vienareikšmiška, todėl tokią grandinę lengva užsklesti ir imti vaikščioti ratu.
2. Mąstymas atsižvelgiant į grižtamąjį ryšį. Būdas, teikiantis galimybę reaguoti į realybės pokyčius, bet neatmetantis "atspindžio atspindyje", vadinamosios ydingos begalybės pavojaus.
3. Dialektinis būdas įgalina matyti tiriamojo objekto raidos tendencijas. Nustatomi jame judantys prieštaravimai ir ieškoma būdų, kaip šiuos prieštaravimus pašalinti sinteze. Taikant dialektinio mąstymo būdą, galima išvysti raidos užuomazgas pačiame objekte. Sudėtingus objektus galima įsivaizduoti kaip sistemas.
4. Kokybinių struktūrų metodas. Čia išskiriami trys tiriamojo objekto aspektai:
- funkcionavimo aspektas: tiriama objekto produktyvi veikla;
- tarp organizacijos aspekto ir funkcionavimo aspekto yra dialektinis prieštaravimas - kuo aktyviau funkcionuoja objektas, tuo labiau griaunama jo konstrukcija;
- ryšio aspektas: jo nagrinėjimas išeina už objekto ribų. Ryšio aspekto tyrimas įgalina sužinoti, kokia informacija į objektą patenka, ir suprasti, kas būtent iš to, kas yra ne objekte, daro įtaka jo veiklai.

Šiuos tris aspektus galima pavaizduoti tokia schema:









Koordinacijos aspektas (koordinatoriaus taškas) suteikia objektui totalumo savybę, t.y. jo, kaip Visumos, kokybinį apibrųžtumą.





Dar prie Kokybinių struktūrų metodo. PAVYZDYS:



                                  Įmonė kaip visuma



Įmonės organizacijos aspektas - tai materialinė bazė, kadrų struktūra; funkcionavimo aspektas - produkcijos gamybos technologija; ryšio aspektas - planinės užduotys, tiekimas, finansavimas, lemiantys šios įmonės ryšį su išoriniu pasauliu. Koordinacijos aspektas garantuoja objekto vientisumą (bet ne konkrečiai jo organizacijos, funkcionavimo ar išorinių ryšių išsaugojimą). Jei koordinatorius teiks pirmenybę vienam iš aspektų, sistema praras vientisumą ir įmonė imsis arba savo organizacijos įtvirtinimo (plėsti teritoriją, kurti patikimesnę bazę ir t.t.), pakenkdama produkcijos gamybai, arba teorizavimo, užuot gaminusi paklausią produkciją (kodėl negalime, kas kaltas?). Gali būti, kad funkcionavimas plėsis neatsižvelgiant į konstrukcijos duomenis (planas viršijamas bet kokia kaina). Stebint, į kurio aspekto pusę krypsta koordinatoriaus taškas, galima nuspėti, kaip šis objektas plėtosis. Be to, akivaizdu, kad tokiu atveju rizikuojama prarasti vientisumą.

Toks žvilgsnis į objektus taikomas kai kuriose kultūrose ir dvasinėse mokyklose. Senovės Rytų kultūroje nulinės pozicijos sąvoka atitinka cakram terminas, sufijai tai vadina "realaus veiksmo tašku", Kastaneda "surinkimo tašku".





                  ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !



                                1. SENSORIKA



            Subjektinė



:wsensoric: - I funkcija. Žmogus tvirtai pasitiki savo pojūčiais, yra įsitikinęs, kad medicina - niekai; jis žino, kaip gydytis, ir nedvejodamas gydo kitus. Drasiai ir lengvai kalba apie intymius santykius ir sudaro žaismingo žmogaus įspūdį. Bet dažnai tai neatitinka tikrovės. Dėl pojūčių konservatyvumo yra labai prieraišus.

:wsensoric: - II funkcija. Žmogui patinka pojūčiai, jų įvairumas, apie tai pasakoja ir moka tokius pojūčius sukelti, jam reikia nuolatinės jų kaitos, moka pašalinti sensorinį diskomfortą, ruošia skanų maistą.

:wsensoric: - III funkcija. Žmogus renka informaciją apie sveikatą, kad būtų sensoriškai nepažeidžiamas,  save dresuoja, grūdina, kankina, kad niekas nepasakytų "Atrodo, prastai jautiesi". Niekada nesės į automobilį, jei žinos, kad jam trūksta bent vieno varžtelio, t.y. nerizikuoja, kad nepatirtų nemalonių pojūčių.

:wsensoric: - IV funkcija. Pasaulį žmogus vertina pagal savo pojūčius: "Jei aš sergu - visas pasaulis serga". Toks žmogus mėgsta sensorinius džiaugsmus; jį lengva įtikinti, kad jis serga, arba priešingai, yra sveikas. Jis juda link didžiausio sensorinio komforto.



        Objektinė



:bsensoric: - I funkcija. Žmogus yra visiškai įsitikinęs savo potencinėmis galimybėmis, išore, jėga, kapitalu, mėgsta fotografuotis, nes mano, kad gerai atrodo; skelbia jėgos, gebėjimų kultą; pasitiki visais formos dalykais; nedvejodamas manipuliuoja žmonėmis. Tarp karvedžių ir dailininkų yra daug tokio IM tipo žmonių.

:bsensoric: - II funkcija. Žmogus kūrybiškai manipuliuoja formos dalykais (išorė, jėga, pinigai, objektai ir pan.) Tokie žmonės turi įvairių gebėjimų, kurie rodo jų potencialias galimybes (visokiausi rankdarbiai, piešimas, estetika ir pan.). Pastebi judesių netobulumą. Skurdumą geba paversti turtingumu (daugeliu aspektų).

:bsensoric: - III funkcija. Žmogus nuolatos rūpinasi pinigais, išore, energijos galia, gebėjimu kuo nors manipuliuoti. Jam senatvės artejimas - katastrofa, nes tada savo akyse atrodo blogas (prarado jėgas). Esant pasyviai III funkcijos gynybai, tai gali sužadinti ketinimus nusižudyti.

:bsensoric: - IV funkcija. Žmogų nuolatos įtaigauja forma, išorė, jėga, energija, pinigai. Jį traukia vietos, kur daug energijos, trokšta nugyventi "gražu gyvenimą". Toks žmogus žengs didžiausios jėgos link.



                                      2. LOGIKA



            Subjektinė



:wlogic: - I funkcija. Žmogus yra įsitikinęs, kad supranta teisingai, ir labai sunku jį priversti pakeisti nuomonę. Aiškinti nemoka, nes, jo įsitikinimu, tai visiems suprantama. Pirmiausia jis sako: "ne"; iš tokio žmogaus reikalauti "taip" absurdiška, reikia šiek tiek palaukti. Stiprindamas savo I funkciją, tokio IM tipo žmogus viską užsirašo, konspektuoja.

:wlogic: - II funkcija. Toks žmogus daug pasakoja, aiškina, dalijasi patyrimu, mintimis, moko. Mėgsta dalyvauti diskusijose, filosofuoti, moka gintis - manipuliuoti logika jam yra kūrybinė funkcija.

:wlogic: - III funkcija. Toks žmogus negali prisipažinti, kad ko nors nesuprato, nes tuomet jis pačiam sau atrodo blogas. Visą gyvenimą jis krauna atsargai supratimą, visada sako "taip", netgi jei nieko nesuprato. Apie tokius žmones galima pasakyti, kad jie "visada žino".

:wlogic: - IV funkcija. Žmogų įteigia bet kokia logika, bet koks supratimas, jį lengva įtikinti pasakius: "Tu ir pats taip manai". Jo supratimas priklauso nuo aplinkinių supratimo.



        Objektinė



:blogic: - I funkcija. Žmogus pasitiki savo žiniomis, mano suprantąs išorinio Pasaulio logiką, konservatyvus. Išmokęs kokią nors taisyklę (jei a, tai b), laikosi jos visą gyvenimą. Tiki spausdintu žodžiu, autoritetingais informacijos šaltiniais. Visur kur nustato savo tvarką, ir gyventi su juo galima tik pagal jo taisykles. Apie tokius žmones sakome, kad jų "logika geležinė".

:blogic: - II funkcija. Žmogus mėgsta tyrinėti objektyvaus pasaulio logiką, įsimena ją, moka ja manipuliuoti, geba priimti kiekvieną logiką, operuoja žiniomis; tai - visokios netvarkos radimo ir pašalinimo specialistai.

:blogic: - III funkcija. Žmogus laiko save blogu, jei ko nors nežino, todėl visą gyvenimą kaupia žinias, savo veiksmus grindžia objektyviais dėsniais, tvirtina, jog būtina skaitytis su objektyvia realybe. Propaguoja tai, kas jau pasiekta, aprobuota, diegia tai, kas jau patikrinta. Mano, kad viskas turi atitikti instrukciją, labai dėmesingas nusistovėjusiai realybei.

:blogic: - IV funkcija. Žmogų įtaigauja bet kokia tvarka, kad tik ji vėliau nesikeistų; įtaigus spausdintam žodžiui, aplinkybėms (objektyvios realybės faktams). Žengia didžiausios tvarkos link.



                                      3. INTUICIJA



            Objektinė



:bintuition: - I funkcija. Tokio žmogaus pasitikėjimo zona yra išorinis pasaulis, suvokiamas kaip vientisa, baigta, neprieštaringa situacija. Be to, sunkiai pakelia įvairius išorinės situacijos pokyčius (pvz., situacijos vientisumo pažeidimas remontuojant). Tokie žmonės siekia sujungti grupę į vieną visumą.

:bintuition: - II funkcija. Tokio žmogaus kūrybinis produktas - organizacijos visumos įdėjos. Dažniausiai jie yra teoretikai, manipuliuojantys įdėjomis, kurioms lemta ateityje visus suvienyti. Jie turi talentą konstruoti, mėgsta darbą užbaigti, jei kitas to negebėjo.

:bintuition: - III funkcija. Nesuvokdamas situacijos kaip visumos, žmogus vertina save menkai, todėl labai dėmesingas išorinei situacijai, menkiausiems jos pokyčiams. Linkęs į gyvenimo situacijos pastovumą, meistras ją išsaugoti net tuomet, kai kitiems situacija atrodo beviltiškai pasikeitusi. Moka optimizuoti nemalonumus, turi estetinį skonį.

:bintuition: - IV funkcija.  Toks žmogus nesąmoningai žengia didžiausio vientisumo ir išorines situacijos neprieštaringumo link, kur nėra išorinių konfliktų.



            Subjektinė



:wintuition: - I funkcija. Žmogus yra įsitikinęs savo vidiniu neprieštaringumu, įdėjiškumu, nuoseklumu ir t.t. Parodžius jam jo prieštaringumą, reaguoja agresyviai. Jo tikslai ir įdėjos konservatyvūs.

:wintuition: - II funkcija. Toks žmogus nuolatos viduje sutrikęs, pažeidžiamas, nes jo produkcija - vidiniai konfliktai. Neradęs konfliktų, jaučiasi esas nereikalingas, iš to ir kyla jo psichologinis pažeidžiamumas. Tai specialistas aptikti žmonių vidinę nedarną.

:wintuition: - III funkcija. Žmogus nuolatos užsiėmęs savo vidinio vientisumo ir neprieštaringumo gynyba. Kiekvieną informaciją priima tik tuomet, kai ši negali sukelti vidinio konflikto. Bet kokiomis aplinkybėmis išlieka viduje darnus.

:wintuition: - IV funkcija. Nesąmoningai renkasi tą vietą, kur jam kyla mažiausiai vidinių konfliktų, todėl kiti dažnai jį laiko apdiržusiu ir egoistu.



                                      4. ETIKA



          Objektinė



:bethics: - I funkcija. Yra įsitikinęs tam tikru žmonių požiūriu į save ir kitus, ir sunku jį priversti pakeisti nuomonę (reaguoja agresyviai). Konservatyvus, linkęs laikyti šalia savęs tuos, kurių geru požiūriu į save neabejoja. Moka tausoti kadrus.

:bethics: - II funkcija. Toks žmogus manipuliuoja žmonil požiūriu į save ir dažnai garsėja kaip prasimanėlis ir intrigantas. Mėgsta pasigirti, kiekvieną istoriją pasakoja taip, tarsi būtų pagrindinis jos personažas. Jį traukia susipažinti su žymiais žmonėmis. Moka reklamuoti, formuoti reikiamą nuomonę. Toks žemos kultūros žmogus garsėja kaip paskalautojas. Mato blogus santykius ir paverčia juos gerais.

:bethics: - III funkcija. Laiko save geru, kai yra mylimas, ir, gindamas šią vietą savyje, beveik visada užsiima psichologija - tai garantuoja gerus santykius. Jei santykiai nėra geri, siekia pašalinti konfliktą arba vengia bendrauti.

:bethics: - IV funkcija. Nesąmoningai veržiasi ten, kur geriau vertinamas, ir vengia situacijų, kur vertinamas prastai.



          Subjektinė



:wethics: - I funkcija. Pasitiki savo požiūriu į bet ką, šiuo atžvilgiu konservatyvus ir visiškai nieko negali papasakoti apie savo požiurį, išskyrus lakoniškas frazes, pavyzdžiui, "gerai", "blogai".

:wethics: - II funkcija. Požizris į bet ką tokiam žmogui yra kūrybine funkcija, ją reiškia lengvai, nuoširdžiai ir įvairiai, manipuliuoja savo požiūriu ir dažnai garsėja kaip nepastovus. Ieško situacijų, kur jo nuomone domimasi, suradęs jaučiasi reikalingas.

:wethics: - III funkcija. Žmogus laiko save blogu, jei nieko nemyli, todel būtinai turi būti ką nors įsimylejęs. Daug kalba apie meilę, prieraišus, gali kurti meilės teorijas, tuo domisi. Nemylėti jam reiškia būti blogam savo akyse.

:wethics: - IV funkcija. Žmogus nesąmoningai juda ten, kur gali išreikšti savo požiūrį, kur leidžiama tai daryti. Tai jam yra geros vietos pasirinkimo kriterijus.

_____________________________________________________________________

Čia pagal Kalinausko socioniką

Sudariau pagal II funkciją
Taip man lengviau buvo orentuotis
esmė ta pati
_____________________________________________________________________









       



                      INFORMACINIO METABOLIZMO TIPO NUSTATYMO PRINCIPAI



Žinome kiekvienos IM tipo pozicijos funkcinio turinio apibudinimą. Taip pat žinome, kad I funkcija yra pasitikėjimo zona ir minusas jai kelia agresiją, o tiesus klausimas apie jos turini - glaustą atsakymą. Pavyzdžiui, I funkcijos (subjektinė logika) žmogus negali įrodinėti savo supratimo ir į klausimą: "Papasakok, ką ir kaip supratai", atsako vienareikšmiškai arba agresyviai.

Taip pat žinoma, kad II funkcija kūrybinė, produktyvi, ir žmogus ieško jos minusų,  kad jam būtų ką veikti, kad jaustųsi reikalingas. Antai jei II funkcija ? , žmogus ieško konfliktu, kad ka nors su jais darytu, šiuo atveju minusu paieška ? tai darbo paieška. Į tiesioginį klausimą II funkcijos tema atsakoma plačiai (kalbu, kol klauso, arba netgi kovoju už dėmesį).

Ką žinome apie III funkciją? Minusas sukelia vengimo reakciją, pliusas skatina artėti. Tai susiję su savęs vertinimu "aš geras" "aš blogas". Kiekvienas iš mūsų nesąmoningai visą gyvenimą renka informaciją apie III funkcijos turinį (kiekvienas nori būti geras sau).

IV funkcija. Žmogus stengiasi gauti kuo daugiau pliusų IV funkcijai, eina "gero Pasaulio" link.

Kaip nustatyti IM tipa? Stebint žmogų, jo elgesį standartinėse situacijose, galima kai ką nuspėti. Sudėtingose situacijose, kai jis refleksuoja savo reakcijas, apie jo IM tipą sunku pasakyti ką nors tikrą, todėl kol kas nepavyko sukurti pakankamai patikimos priemonės IM tipui nustatyti.

Yra būdas, kuriuo galima nustatyti IM tipą pagal žmogaus santykius su kitais, jau mums žinomais IM tipais, bet ir šis būdas nėra visiškai patikimas.

I funkcijai nustatyti teoriškai reikia užduoti aštuonis klausimus apie I funkcijos turinį, pavyzdžiui:
- koks jūsų požiūris į ką nors?
- kodel taip suprantate šią ar kitą problemą?
- kaip jaučiatės?

Gana tikėtina, kad glausčiausias atsakymas priklausys I funkcijai, šalutiniai požymiai - agresyvumas ir ryžtingumas. Ta tema, kai žmogus nori atsakyti ir negali, dažniausiai lemia I funkcijos turinį.

II funkcija. Aptikti II arba II+III funkcijų turinį galima tokiu klausimu: "Kokiam darbui sugaištate daugiausia laiko?" Ką žmogus laiko didžiausiu trūkumu, netobulumu, - tai ir sudaro jo II funkcijos turinį. Čia padės klausimas: "Ka darysi, kai tapsi visiškai laisvas?" Drauge pasistenkite išsiaiškinti, kam viso to reikia. Konkretus atsakymas labai būdingas II funkcijai.

III funkcija. Žmogus mano, kad liesti temas, susijusias su III funkcija, yra nepadoru. Jeigu netyčia paliesite šią temą, jūsų pašnekovas reaguos neigiamai: jis gali parausti, pareikšti norą baigti pokalbį.

Labai tikėtina, kad atsakymas į klausimą, kas jam svarbiausia ir už ką jis save gerbia, atitiks III funkcijos turinį.

Diagnozuodami atsiminkite: dažniausiai žmogus siūlo iš II ir III funkciju, o renkasi iš I ir IV.

IV funkcija. Šią funkciją galima aptikti paklausus: "Kur norėtumėte poilsiauti?" Atsakymas greičiausiai bus susijęs su IV funkcijos turiniu.

Be to, būtina atsiminti, kad II+IV funkcijų turinys yra susijęs su išorinio pasaulio suvokimu, III+I funkcijų - su savęs suvokimu. II+III funkcijų turinys lemia tai, ką žmogus siūlo; II+IV funkcijų produktas yra tai, ką jis ima iš išorės.

I ir IV funkcijas lengva supainioti, nes pagal I funkciją žmogus yra pasitikintis savimi, o pagal IV jis gali būti šį momentą kaip nors įtaigautas, nes tai irgi dažnokai reiškiasi pasitikėjimu.

Nustatyti IM tipui galima tokia veiksmų seka:
1) nustatyti zonas: intuityvias-logines;
2) vėl dalijant pusiau priskirti vienai iš klasių: intuityvus, loginis, sensorinis, etinis;
3) nustatyti: introtimas ar ekstratimas.
Iš pradžių, remiantis stebėjimais, galima iškelti prielaidą, paskui patikslinti hipotezę klausimais.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 08 Gru 2004, 15:16 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 21 Kov 2005, 00:04
Pranešimai: 564
Na, padrąsinta Skarlet rašau neaiškumą, su kuriuo iškart susidūriau socionikoj.

Nejaučiu aiškaus skirtumo tarp "etikos", "sensorikos" ir "intuicijos".

Gal aš parašysiu bruožus, o jūs padėkit man, ką jie parodo:
- pašnekovo perpratimas pagal kalbos toną, mimiką, gestus;
- kai nuotaika visada atsispindi veide;
- pašnekovo ar šiaip žmonių nusiteikimo, charakterio greitas perpratimas
- aiškus supratimas, ką pašnekovas nori iš tavęs išgirsti
- fiziniai pojūčiai esant žemės drebėjimui, ir pan. susiję su gan "gyvūniška" nuojauta
- visiškai pašnekovo gestų nesekimas ir orientavimasis tik pagal žodžių reikšmę
- nuojauta
- analizavimas tik pagal faktus

Na gal kol kas tiek...
ačius labai :smile:


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 08 Gru 2004, 15:25 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 14 Lie 2005, 15:18
Pranešimai: 712
Vover,
man daug kas kaip ir tau - labai dar tik "apgraibom" suvokiama.. Bet gal su laiku "įsikirsim"?  :wink:

Iš tavo sąrašiuko, tai drįsčiau "įvertinti" tik du kaip man aiškius (nors vėl - gal klystu?):
- nuojauta: intuicijos "sfera"
- analizavimas tik pagal faktus: etikos priešprieša, t.y. - logikos "sfera".

A šiaip tai lauksim išsamesnių aiškinimų..  :smile:


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 09 Gru 2004, 14:29 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 24 Geg 2004, 16:02
Pranešimai: 1585
- pašnekovo perpratimas pagal kalbos toną, mimiką, gestus
- kai nuotaika visada atsispindi veide;
- aiškus supratimas, ką pašnekovas nori iš tavęs išgirsti
- pašnekovo ar šiaip žmonių nusiteikimo, charakterio greitas perpratimas


Tai - etikos pasireiškimai. Tik paskutinį teiginuką patikslinčiau: tas charakterio perpratimas etikams tik atrodo toks greitas, iš tikrųjų jie greit pagauna tik tą viršutinį charakterio sluoksniuką - tą vadinamą kaukę.

- fiziniai pojūčiai esant žemės drebėjimui, ir pan. susiję su gan "gyvūniška" nuojauta

Visi fiziniai pojūčiai - sensorika. Gyvūniški ypač.  :wink: :)

- visiškai pašnekovo gestų nesekimas ir orientavimasis tik pagal žodžių reikšmę
- analizavimas tik pagal faktus


Rodo vyraujančią logiką.

- nuojauta

Čia per didelis apibendrinimas, nuojautų būna visokių - laiko, įvykių, galimybių, pavojaus...

Tiek trumpai. Supratau, kas neaišku. Reikės išversti plačiau apie tas sąvokas.  :wink:


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 09 Gru 2004, 14:49 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 21 Kov 2005, 00:04
Pranešimai: 564
Skarlet:
ačius :)

Na taip, tačiau iškart jaučiama nuotaika, nusiteikimas. Charakteris tai gilus dalykas...

Tai taip išeina, kad kokia galimybių nuojauta - labiau etika, o pavojaus, laiko - sensorika (nes tikrai "gyvūniška") :smile:?


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 40 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 102 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007