Socionikos forumas

Dabar yra 28 Kov 2024, 12:24

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 14 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 27 Lap 2011, 19:06 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Bir 2004, 15:18
Pranešimai: 3469
Miestas: Vilnius
Vertimas: http://www.socioniko.net/ru/group/argument-group.html
Ištrauka iš straipsnio Гуленко В.В. Типологическая целостность социона. Образование соционических типов по базису Юнга – Киев, 02.04.1993 // СМиПЛ, 1996, № 5.

Daiktų ir idėjų suvokimas

Vienas iš psichinio suvokimo proceso, arba percepcijos, apibrėžimų skamba taip: «suvokimas – tai vientisas daiktų, situacijų ir įvykių atspindėjimas, atsirandantis esant betarpiškam fizinių dirgiklių poveikiui į jutimo organų receptorinį paviršių » [Psichologija. Žodynas. Red. А. V. Petrovskis, М. G. Jaroševskis. М.: Politizdat, 1990, psl. 66.].
Socionikoje percepciją modeliuoja dvi suvokiančios funkcijos – sensorika ir intuicija. Aukščiau pateiktame apibrėžime akcentas dedamas ant sensorinio komponento, t. y. daiktinio šios skalės poliaus. O kaip suvokiamos idėjos?
Paprastai idėja psichologijoje traktuojama kaip apibendrinta realybės forma. Ar galima tiesiogiai, aplenkiant žodinį-loginį mąstymą, suvokti ne konkretų-sensorinį vaizdą, o iškart abstraktų, t. y. idėją? Jeigu mes atsakysime taip, – o mes taip padarysime, kadangi priimame intuityvų-iracionalų suvokimą kaip faktą, – tai tuo pačiu pripažinsime idėjai teisę į savarankišką, nors ir esantį kartu su jos materialiu nešėju, egzistavimą.
Tradicinėje psichologijoje percepcijos apibrėžimas, kaip mes matome, gana vienpusiškas. Aš kaip socionikas negaliu sutikti su teze, kad tai, kas idealu egzistuoja tiktai žmogaus galvoje ir būtinai sąlygota to, kas racionalu. Iš to sektų, kad keturi sociotipai – intuityvūs iracionalai – suvokia tiktai iliuzijas.

Intuityvi percepcija – tiesioginis suvokimas idėjų, užšifruotų materialių procesų antrosios ir trečiosios eilės išvestinėse, – toks pat tikrovės faktas, kaip ir akimirksnio pojūčiai, atsirandantys apčiuopiant ranka daiktą arba akimis apžiūrinėjant jo paviršių. Gaila, fiziologai kol kas mažai dėmesio skyrė antrajam, iš principo kitokiam jutimo organų funkcionavimo būdui.
Tačiau kaip ten bebūtų, socioanalizė atmeta intuityvaus vaizdinio kaip išvestinio iš sensorinio traktavimą ir nagrinėja abu percepcinės skalės polius – sensoriką, duodančią konkretų realybės atspindį, ir intuiciją, atspindinčią tai, kas stovi už daiktų ir įvykių, – kaip lygiateisius.

Sensorikai įsitraukę į konkretų apčiuopiamą pasaulį, susiję su juo tūkstančiais juntamų ryšių. Jie sumaniai manipuliuoja daiktais (F) arba subtiliai diferencijuoja iš jų gaunamus pojūčius (S). Nuo jų dėmesio nepasprunka daiktų formos detalės arba matomo įvykio vaizdo reljefas.
Intuityvai, atvirkščiai, nusišalinę nuo detalių gausos, ir pasinėrę į abstrakčių idėjų ir regėjimų pasaulį. Jie pasitikėdami tvarkosi su daiktų ir įvykių turiniais – informomis (I) arba sugauna jų šešėlius – matomas turinių projekcijas kokioje nors plokštumoje (Т).

Skyriaus pradžioje pateiktame suvokimo apibrėžime pabrėžiama jam būdinga vientisumo savybė. Kalbant socionikos kalba, suvokimui pateikiamas iracionalumo reikalavimas. Tačiau vėlgi, remiantis sistemos pilnumo supratimu, mes negalime išbraukti priešingo skalės poliaus – nevientiso, suskaidyto suvokimo (socionikos terminais racionalaus) arba priskirti jį trūkumų kategorijai. Sustosime ties šia dichotomija detaliau.

Iracionalumas – tai tai viso paveikslo suvokimo paralelumas, formuojantis vientisą vaizdinį apie jį. Kitaip tariant, visko, kas veikia žmogaus jutimo organus, atspindžio tolygumas ir vienalaikiškumas psichikoje.

Racionalumas – tai išorinio paveikslo suvokimas dalis po dalies tam tikru įtvirtintu nuoseklumu, formuojantis suskaidytą (diskretinį) vaizdinį apie jį. Jutimo organus veikiančių signalų visumos priėmimas vyksta skirtingu laiku, su mikropauzių pertrūkiais.

O dabar iliustruosime pavyzdžiu. Ar jūs galite ilgai klausytis paskaitos (pokalbio, aptarinėjimo ir pan.) ta pačia tema nenukrypdami? Priklauso nuo to, kiek ji yra įdomi, – pasakysite. Tarkime, kad labai įdomi. Prisiminkite keletą atvejų ir padarykite išvadas.

Racionalai gali koncentruoti dėmesį į kokį nors vieną dalyką ilgą laiko tarpą, jeigu jis sudarytas diskretiškai. Paskaita, kaip ir apskritai kalbinis bendravimas, – tai atskirai vienas po kito sekančių žodžių ir sakinių nuoseklumas su pauzėmis tarp jų, t. y. racionali forma. Todėl prasmingo kalbinio srauto suvokimas racionaliems tipams yra pastovus ir efektyvus.

Iracionalams ilgą laiką suvokti diskretišką kalbą be papildomų regėjimo arba kinestetinio analizatoriaus dirgiklių praktiškai neįmanoma. Jiems natūralus suvokimo režimas – vientisas. Būdami paskaitoje informaciškai nepalankioje palyginti su racionalais padėtyje, jie kompensuoja šitą vientisumą jiems prieinamais būdais – perjungia dėmesį į kitą objektą, nukrypsta į pašalinius pokalbius, apžiūrinėja auditoriją ir pan. Discipliną paskaitų užsiėmimuose labiausiai pažeidinėja iracionalūs ekstravertai.

Išvada. Iracionalų mentalinis procesas vyksta pagal schemą «matau – girdžiu». Racionalai suvokia ir įsivaizduoja informaciją pagal atvirkštinę schemą «girdžiu – matau». Pirmoji formulės dalis parodo įeinantįjį kanalą, antroji – reprezentatyvią sistemą. Racionalas neiššauks galvoje reikiamo paveikslo, kol viduje neištars žodinės komandos, o iracionalas negalės normaliai vesti vidinio dialogo, kol regimai neįsivaizduos aptarinėjamo opbjekto.

Kaip vyksta samprotavimai

Žmogus yra įsijungęs į informacinį srautą iš dviejų pusių: kaip priimantis informaciją (suvokimo procesas, arba percepcija) ir kaip ją išduodantis (samprotavimo procesas, arba argumentacija). Praeitame skyriuje mes nagrinėjome įvairias suvokimo rūšis. Dabar apžvelgsime samprotavimų formavimąsi.
Remiantis amerikietiškaja tipologijos mokykla [2], iracionaliems tipams vyrauja suvokimo procesas – jie atspindi pasaulį adekvačiau dėka savo lankstumo. Gi racionalai, atvirkščiai, geriau samprotauja ir formuluoja išvadas, negu suvokia išorinę situaciją. Tvirtas požiūris, susijęs su griežtai suformuluotomis sąvokomis ir nuoseklus jo apgynimas būdingas pirmiausia racionaliems tipams.

Taip pat būtina atsižvelgti į tą aplinkybę, kad proto konstrukcijas (samprotavimus) galima daryti me tik logiškai, t. y. formaliai ir bešališkai, bet ir etiškai, t. y. emocionaliai nuspalvintai, šališkai. Logikos vadovėliuose apie samprotavimus paprastai kalbama, kad tai – viena iš pagrindinių loginių tikrovės pažinimo formų. Kartu kaip logika suvokiamas diskretiškumas (suskaidymas). Gi socionikoje ši kategorija vadinama racionalumu.

Logika kaip socioninė sąvoka tai kraštutinė racionalumo forma. Toks suskaidymas, prie kurio visos jo dalys samprotaujančiojo atžvilgiu randasi vienodoje padėtyje. Kitaip tariant, turi vienodą vertę. Etinis racionalumas priskiria samprotavimo dalims tarsi subjektyvų svorio koeficientą, dėl kurio jos tampa nelygiavertės. Kalboje tai persiduoda ypatinga intonacija, su kuria išsakomi geidžiami ir nepageidaujami žodžiai, o taip pat epitetų, ekspresijos žodžių ir išsireiškimų panaudojimu.

Iracionalus mąstymo būdas, griežtai kalbant, labiau natūralus, kadangi jis prasideda nuo suvokimo ir baigiasi samprotavimu apie suvoktą. Būtent juo remiasi taip vadinama atspindžio teorija.

Gi racionalus mąstymo stilius dėl savo pradinio diskretiškumo šios teorijos šviesoje atrodo dirbtinis, mašininis. Iš tikrųjų taip yra, juk racionalių tipų pažinimas tarsi yra pastatytas nuo kojų ant galvos: jis prasideda nuo samprotavimo, besiremiančio į apriorines (iki pabandymo) sąvokas ir tik po to pereina į jau transformuotos realybės suvokimą. Požiūrio kampas (intencija) aplenkia betarpišką informacijos priėmimą, pasirodo tarsi nuo pat pradžių įdiegtas į tipą.

Pernelyg didelis nuokrypis į racionalumą – išimtina orientacija į logiką – veda į suvokimo siaurumą, aklumą, prietarus. Perlenkimas į iracionalumo pusę – išskirtinė orientacija į intuiciją gimdo chaotiškumą, neišrankumą, spekuliatyvumą. Lenktyniavimas tarp šių krypčių psichologiškai pateisinamas tikti tada, kuomet jos neslopina, o dialektiškai papildo viena kitą.

Percepcijos grupės

Statmenai susikirsdamos, mūsų nagrinėjamos socioninės ašys «sensorika-intuicija» ir «racionalumas-iracionalumas» sudaro keturias percepcijos grupes. Štai jos:
.....................................sensorika
.........................................
.....................DISTRIBUTYVIEJI ↨ KOMUTATYVIEJI
racionalumas↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↨↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔iracionalumas
......................DISOCIATYVIEJI ↨ ASOCIATYVIEJI
.........................................
......................................intuicija

1. Sensoriniai iracionalai, arba KOMUTATYVIEJI. Jiems priklauso sociotipai FL, FR, SP, SE (Žukovas, Napoleonas, Gabenas, Diuma). Suvokimas šioje grupėje maksimaliai aiškus ir konkretus, išsiskiria vaizdumu ir apčiuopiamumu – labiausiai priartintas prie tikrovės. Kada toks sociotipas patenka į neapibrėžtumo situaciją, jis vadovaujasi savo praeita patirtimi arba remiasi standartiniais šiomis sąlygomis įvykių vystymosi scenarijais.
Pasaulis komutatyviesiems sociotipams – tai mozaikinė kompozicija, kur kiekvienas akmenėlis gali būti perkeltas (tokiu atveju paveikslas keičiasi, kaip kaleidoskope), bet ne išmestas. Tikrovės suvokimas gaunasi truputį plokščias, tačiau detalus. Buitiniame lygmenyje šių sociotipų atstovai prikaupia daug daiktų, tačiau jie nelabai sutvarkyti.
Komutatyvumas (perkeliamumas, perstatymas) kaip matematinių operacijų dėsnis atspindi būtent šią šios grupės savybę:
а + b = b + a.
Komutatyvieji tipai nesibaimina apverstų atvaizdų. Matyt, todėl jie gerai orientuojasi vietovėje, greitai susiranda pažįstamus daiktus arba konstatuoja jų perstatymą.
Ir dar vienas pastebėjimas. Dabar madinga srovė praktinėje psichologijoje – neurolingvistinis programavimas (NLP) atstovauja koncentruotą būtent šios percepcinės grupės išraišką. NLP metodika faktiškai kuriama remiantis sąmoninga sensorinių kanalų komutacija (perstatymu).

2. Intuityvūs iracionalai, arba ASOCIATYVIEJI. Į šią grupę įeina sociotipai IL, IR, TP, TE (Don Kichotas, Hekslis, Balzakas, Jeseninas). Ši suvokimo rūšis vyksta per laisvai užgimstančius vaizdinius. Kokia nors viena suvokiamo paveikslo detalė šiems sociotipams sukelia vientisą idealų vaizdinį, asocijuodamasi su visu jo turiniu.
Asociatyviesiems sociotipams sistema – tai ne hierarchinė rikiuotė pagal kokį nors kriterijų, o visaapimantis tinklinis ryšys visko su viskuo, kas kada nors yra patekę į jų akiratį. Dėka sugebėjimo sugauti panašius į voratinklį tarpusavio sąryšius šie sociotipai gerai numato arba nujaučia ateitį – įvykių vystymosi tendencijas. Jie remiasi gerai žinomu «domino» principu: vienas parverstas kauliukas stumteli kitą, kol nenuvirsta visa grandinė. Todėl savo elgsenoje jie visada pasirengę labiausiai tikėtinam įvykiui.
Kaip jūs įsitikinote, aš čia truputį susiaurinu sąvokos «asociatyvumas» prasmę, įdėdamas į ją apytikriai tokį pat turinį, kokį Dž. Grinderis ir R. Bendleris sudeda į sąvoką «inkaravimas» [Bendleris R., Grinderis Dž. Iš varlių į princus.], t. y. omenyje turima bet kurios prigimties stimulo ir reakcijos dermė. Matematiškai asociatyvumas užrašomas kaip «paėmimo į skliaustelius» operacija – laisvas dėmenų arba sandaugų apjungimas:
(a + b) + c = a + (b + c).
Šios grupės sociotipai turi didelį kiekį įvairiausių idėjų, bet šios idėjos silpnai sutvarkytos, laisvai persilieja viena į kitą.

3. Sensoriniai racionalai, arba DISTRIBUTYVIEJI. Jiems priklauso sociotipai PS, ES, LF, RF (Štirlicas, Hugo, Maksimas, Dreizeris). Jie suvokia netolygiai, tarsi per kažkokius tradicionalizmo akinius – sutvarkytą patirtį, į pirmą planą statančią vienus daiktus arba būsenas ir atitraukiančią kitus, kurie tampa paprasčiausiu fonu.
Distributyvinė psichika išdėsto vaizdinius apie supančio pasaulio reiškinius tam tikra tvarka – suskirsto juos į pirmuosius, antruosius, trečiuosius ir t.t. priklausomai nuo distribucijos gilumo. Pirmieji objektai tokioje sutvarkytoje eilėje suvokiami aiškiai ir konkrečiai, paskutinieji – tarsi iškrenta iš suvokimo, mažai į juos atsižvelgiama.
Distributyvieji sociotipai sunkiau už visus pakelia neapibrėžtumą (lygią, vienodą išeičių tikimybę), kadangi netenka savo atramos taško – galimybės paskirstyti jėgas ir priemones pasiekti konkrečiam tikslui. Todėl jie stengiasi kaip galima greičiau pereiti prie stabilios būsenos – arba grįžti prie seno, arba persikelti į naują.
Tai labiausiai organizuoti ir punktualiausi sociumo nariai, griežtai besilaikantys laiko grafiko ir technologinės disciplinos. Dėl šių savybių pagal jų dalį kolektyve arba socialiniame sluoksnyje galima vertinti jo stabilumą ir ištikimybę tradicijoms. Daiktų, kuriais jie apsupa save, mažiau, negu turi komutatyvieji, bet užtat jie laikomi labiau sutvarkyti.
Distributyvumo dėsnis matematiškai gali būti užrašytas kaip sandaugos pakeitimas suma, t. y. kaip «skliaustų atskleidimo» operacija:
a (b + c) = ab + ac.
Bendras daugiklis «а» tolygiai paskirstomas tarp visų dėmenų, simboliškai išreiškiant tvirtą tradicijų laikymąsi. Distributyvieji nevalingai perleidžia viską, kas naujai suvokiama, per savo praeitą patirtį – mąsto per eidetinius vaizdus. [(nuo graik. eidos – vaizdas) nepaprastai ryškus subjektyvus regėjimo fenomenas. Eidetikas įsivaiduoja nesantį daiktą (ir tarsi toliau suvokia daiktą jam jau nebesant)]

4. Intuityvūs racionalai, arba DISOCIATYVIEJI. Į šią percepcinę grupę įeina sociotipai PT, LI, ET, RI (Džekas, Robespjeras, Hamletas, Dostojevskis). Jie yra redukciškai suvokiantys tipai – perlaužiantys bet kokią iš išorės ateinančią informaciją per savo pasaulėžiūros pagrindinių sąvokų prizmę. Jų percepcija didžiausia dalimi kuriama suvedant sudėtingus dalykus į pirminių elementų kombinacijas, kurias Jungas savo laiku pavadino archetipais. Tokiu būdu, disociacija – tai skilimas į natūralias minimaliausias dalis. Iš šių komponentų disociatyvusis tipas gali sintetinti bet kokio sudėtingumo vaizdą.
Kokio nors įvykio išeičių neapibrėžtumo būsenoje disociatyvieji tipai numato veiksmus esant visiems galimiems to įvykio vystymosi variantams. Jie ramiai laukia ateities, po to kai pasiruošia ir teigiamam ir neigiamam išeities laukiamo įvykio variantui. Matematiškai disociacijos reiškinys analogiškas «iškėlimo už skliaustų» operacijai – sudėties pakeitimui sandauga:
ab + ac + ad = a (b + c + d).
Idėjų kiekio požiūriu disociatyvieji nusileidžia asociatyviesiems, bet jų tvarkingumo ir privedimo prie konceptualios arba «ideologijos» būsenos požiūriu – pranoksta.
Kai tai bebūtų keista, jie negali atspindėti išorinio paveikslo savo vidiniame ekrane. Jie nevalingai suskaldo jį, o paskui iš naujo surenka, piešdami įsivaizduojamus vaizdus, kurie neturi prototipų realybėje.

Argumentacijos grupės socione

Argumentacijos grupės susidaro dalinant socioną į keturias dalis pagal dvi Jungo požymių ašis – «racionalumas-iracionalumas» ir «logika-etika». Būtent šios socioninės skalės betarpiškai dalyvauja formuojant požiūrį ir argumentuojant išvadas.
Schemoje tai atrodo šitaip:
.........................racionalumas
.............................
..........SERGĖTOJAI........KONSTRUKTORIAI
etika..↔↔↔↔↔↔↔↔↨↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔..logika
..........DIPLOMATAI........RESTRUKTORIAI
.............................
.........................iracionalumas

Gautus argumentacijos stilius aš analizuosiu pagrindinai pagal du samprotavimų bruožus – jų pilnumą ir patvarumą. Atsižvelgsime į tai, kad samprotavimo struktūra numato jog yra 1) samprotavimo subjektas (apie ką samprotaujama), 2) predikata (subjektui priskiriama savybė) ir 3) ryšys tarp jų.
Samprotavimo pilnumas reiškia, kad nagrinėjamam subjektui eksplicitiškai arba implicitiškai (išreikšta arba paslėpta forma) priskiriamos visos duotos paradigmos ribose galimos predikatos.
Samprotavimo patvarumą apibrėšime kaip negalimumą priskirti samprotavimo subjektui kitų paradigmų predikatų, nesusijusių pagal šį kontekstą su nagrinėjamu.

1. Loginiai racionalai, arba KONSTRUKTORIAI (PS, LF, PT, LI sociotipai - Štirlicas, Maksimas, Džekas, Robespjeras). Jie pasižymi kaip samprotavimų pilnumu, taip ir patvarumu. Todėl jų argumentacija labiausiai konstruktyvi. Savo samprotavimų rezultatus jie apiformina išprotavimų pavidalu kaip tam tikrą darnią loginę konstrukciją, optimaliai tinkančią būti pagrindu mokslinei teorijai, dėsnių sąvadui, organizacinei struktūrai, technologijai ir t.t.
Konstruktorių labai sunku išmušti iš loginės kalbinių samprotavimų grandinės. Jie laisvai orientuojasi visoje dėstomos medžiagos apimtyje, todėl gali pradėti jos dėstymą praktiškai iš bet kurio taško. Jų argumentacijos stiliaus trukumas yra kitų paradigmų ignoravimas, siekimas vystyti mintį tiktai savo požiūrio sistemos ribose.

2. Loginiai iracionalai, arba RESTRUKTORIAI (FL, SP, IL, TP sociotipai - Žukovas, Gabenas, Don Kichotas, Balzakas). Jų samprotavimai pasižymi pilnumu, tačiau ne patvarumu. Todėl jie turi polinkį į loginių sistemų kaip materialaus, taip ir idealaus pobūdžio transformacijas ir pertvarkas. Jų argumentaciją pavadinsime restruktyvia. Turimos paradigmos ribose nerasdami priemonių išspręsti juos dominančias problemas, restruktoriai skolinasi jas iš kitų paradigmų. Samprotavimų rezultatus jie apiformina kaip «išprotavimų proveržį» – išeities radimą iš užburto rato. Dėl šios priežasties jie neretai pasižymi nuovokumu ir išradingumu logiškai atrodytų beviltiškose situacijose.
Restruktoriai truputį nusileidžia konstruktoriams išvadų pateikimo nuoseklumu. Jų kalboje nuolat pasitaiko išoriniam klausytojui nemotyvuoti atsitraukimai nuo pagrindinės temos. Užtat restruktyvi argumentacija yra laisva nuo dogmatizmo ir pasižymi platesne erudicija

3. Etiniai racionalai, arba SERGĖTOJAI (ES, RF, ET, RI sociotipai - Hugo, Dreizeris, Hamletas, Dostojevskis). Pasižymi samprotavimų patvarumu, tačiau ne pilnumu. Žiūri, kad būtų laikomasi jų referentinės grupės priimtų ir priskirtų «teisingų» kategorijai konstrukcijų ir paradigmų, mažai kreipdami dėmesio į jų siaurumą ir netobulumą. Savo samprotavimų rezultatus apiformina komentarų pavidalu, t. y. nustatydami atitikimą tarp naujai suvokiamos informacijos ir tų ar kitų besilaikomos paradigmos dėsnių.
Sergėtojų argumentacija remiasi autoritetais, visuomeniškai įsitvirtinusiomis normomis, o taip pat sąvokų pavadinimų traktavimu – terminais, todėl gali būti pavadinta normatyvine (įvardinamąja). Dėl šios priežasties jų samprotavimai neretai susiveda į ginčą apie tai, ar teisinga tą ar kitą reiškinį vadinti duotuoju vardu. Emocinė sergėtojų argumentacijos pusė pasižymi patvarumu, o taip pat apeliacija į pašnekovo jausmus. Būtent šiai grupei labiau nei kitoms gresia pavojus nusiristi į epigoniškumą arba scholastiką.

4. Etiniai iracionalai, arba DIPLOMATAI (FR, SE, IR, TE sociotipai - Napoleonas, Diuma, Hekslis, Jeseninas). Jiems labiausiai būdingas kaip samprotavimų nepatvarumas, taip ir nepilnumas. Jų argumentacijos logiškumas nedidelis ir jie, suprasdami šitą, bando kompensuoti ją aprašinėjimu, t. y. visos jiems žinomos informacijos tam tikra tema pateikimu. To dėka jie sukuria sau dirvą diplomatiniam manevrui – vienos sąvokų sistemos pakeitimui kita. Tuo metu iš šalies atrodo, kad žmogus pabėga nuo atsakymo, «išsisukinėja».
Deskriptyvus (aprašomasis) metodas remiasi visų, iš pačių įvairiausių, netgi logiškai ir nesusijusių viena su kita paradigmų, samprotavimų subjekto žinomų apibrėžimų išvardijimu, ir suteikimu galimybės pačiam klausytojui pasidaryti išvadas. Kartu dažniausiai pabrėžiama, kaip sudėtinga yra prieiti vienareikšmės išvados. Diplomatai labiausiai baiminasi kaltinimų ketinant pabėgti nuo aiškaus atsakymo. Jų kognityvinė (pažinimo) problema – tai tiesos kriterijaus ieškojimas arba nors naudojimosi ta ar kita paradigma pasiteisinimas.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 28 Lap 2011, 12:39 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 11 Lap 2008, 13:35
Pranešimai: 54
Miestas: Vilnius
Pastebėjau nedidelę klaidelę: Prie DISOCIATYVIŲJŲ vietoj HEKSLIO turėtų būti DOSTOJEVSKIS.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 29 Lap 2011, 15:51 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Bir 2004, 15:18
Pranešimai: 3469
Miestas: Vilnius
Ačiū. Pataisiau.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 16 Sau 2012, 20:16 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Bir 2004, 15:18
Pranešimai: 3469
Miestas: Vilnius
Versta iš http://shturval.me/tables/

KLUBAI

Loginiai-sensorikai (valdymo nuostata)
Maksimas (LSI), Žukovas (SLE), Štirlicas (LSE), Gabenas (SLI).

Labai organizuoti, vertina tiktai realybę. Moka griežtai abstrahuotis nuo visko, kas tiesiogiai arba netiesiogiai nepadeda siekti tikslo. Fantazijoms nepasiduoda, atsižvelgia išskirtinai į faktus. Užsiima reikalais, kurie garantuoja materialinę naudą. Vertina asmeninę patirtį, gerbia žinias ir regalijas. Labai geri, kuomet reikalinga fizinė jėga, sveika nuovoka arba valios atkaklumas.
Darbas ir pramogos. Viskas, kas susiję su technika, jos konstravimu, tobulinimu; karybos reikalai; aktyvus poilsis. Sportas, amatai, dekoratyvinis-taikomasis menas.

Etiniai-sensorikai (socialinė nuostata)
Hugo (ESE), Diuma (SEI), Dreizeris (ESI), Napoleonas (SEE).

Remiasi kolektyviniu poveikiu, bendravimu. Pagal galimybes perveda gamybines problemas į neformalios sąveikos ir santykių sferą. Stengiasi bet kokį darbą padaryti maloniu, lengvu, o supančią erdvę - patogia ir komfortiška. Siekia bonusų tarnyboje, rengdami kolektyvui šventes, užsiimdami visuomeniniu darbu ir atlikdami neformalius viršininkų pavedimus; labai jautrūs kasdieniniams žmonių poreikiams.
Nepakeičiami, kuomet reikia buities sutvarkymo ir apiforminimo, informacijos apie pirkinius, kainas, prisitaikymo prie aplinkos, susitaikymo, užbėgimo konfliktui už akių. Dažniausiai «pasikaustę» medicinoje, kulinarijoje, gyvūnų priežiūroje.
Darbas ir pramogos. Socialai dažniau randa savo pašaukimą (kraštutiniu atveju, hobi) dizaine, medicinoje, prekyboje, reklamoje, piaro srityje, paslaugų sferoje; gyvai domisi politika, ekonomika, teise. Labai artistiški, daug jų yra šou-biznyje, teatre ir kine.

Loginiai-intuitai (mokslinė, arba tyrinėjimo, nuostata)
Robespjeras (LII), Don Kichotas (ILE), Džekas Londonas (LIE), Balzakas (ILI).

«Vietą po saule» išsikovoja protiniu darbu. Puikiai moka atlikti skaičiavimus, surengti eksperimentą, pagrįsti dėsningumus. Pasižymi savo nešališkumu, ištikimybe reikalui, entuziazmu, veiksmų efektyvumu ir nestandartiniu priėjimu.
Yra specialistai išaiškinant sudėtingą informaciją ir generuojant idėjas. Nepakeičiami, kuomet reikalingi tikslūs apskaičiavimai, naujos metodikos, patirties apibendrinimas, sumanumas, išradingumas ir samprotavimai be išankstinių nuostatų.
Darbas ir pramogos. Realizuoja save moksle, nekonservatyviame biznyje, asmeninio verslo veikloje, šiuolaikinėje gamyboje. Daugelis domisi technika, kompiuteriais, mėgsta intelektualius žaidimus, vysto akiratį, labai žingeidūs.

Etiniai-intuitai (humanitarinė nuostata)
Hamletas (EIE), Jeseninas (IEI), Dostojevskis (EII), Hekslis (IEE).

Bando intuityviai suvokti artėjančius įvykius ir situacijos pokyčius ir gautas žinias pranešti aplinkiniams. Yra įvaldę santykių derinimo meną. Praktinės veiklos vengia, bet įkvepia ją atlikti kitus, kartu parodydami išradingumo stebuklus. Daug ko pasiekia, žaisdami jausmais ir tarpasmeniniais santykiais.
Dvasinio palaikymo ir psichologinės pagalbos meistrai, jie dažnai pasufleruoja aplinkiniams gyvenimo tikslą arba prasmę, padeda atsikratyti nuobodulio ir depresijos, moka užmegzti ir palaikyti įdomų pokalbį. Humanitarai dažnai yra prašomi «gyvenimiškų» patarimų.
Darbas ir pramogos. Kinas, teatras, muzika, šou biznis, literatūra, pedagogika, psichologija, žurnalistika, užsienio kalbos. Juos traukia į mistiką, okultizmą, kur visiškai pritaikoma jų numatymo dovana. Daugelis humanitarų realizuoja save politikoje – kaip ideologai. Subtili jų psichologinė intuicija gali būti realizuota marketinge ir personalo valdyme.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 16 Sau 2012, 20:21 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Bir 2004, 15:18
Pranešimai: 3469
Miestas: Vilnius
TEMPERAMENTAI arba "PUOKŠTĖ"

Linijiškai-atkaklūs (линейно-напористый) (Ekstravertai-racionalai) Cholerikai
Hugo (ESE), Hamletas (EIE), Džekas Londonas (LIE), Štirlicas (LSE).

Energijos apykaitos būdas. Aiškiai išreikštas energiją naudojantis: pilnai išsikrauna, dirba greitai ir intensyviai; kol yra jėgų, eikvoja jas, neskaičiuodami. Viską «išeikvoję», krenta be jėgų. Vidurio nebūna: arba maksimalus (arba artimas jam) energijos naudojimas, arba visiškas neveiklumas.
Rekomenduojamos sporto šakos. Komandiniai žaidimai, ilgalaikės lenktynės: slidžių, pačiūžų, dviračių, automobilių ir kt.
Emocijos ir elgsena linijiškai-atkaklūs išsiskiria atvirumu, aiškumu, griežtumu, manevringumo nebuvimu. Vidinės abejonės ir svyravimai jiems nebūdingi. Jie griežti ir nesitaikstantys, jų poelgiai visiškai nuspėjami. Dažnai jie tampa aplinkinių nepareigingumo, situacijos nestabilumo, įvykių chaotiškumo aukomis.
Eisena. Linijiškai-atkaklūs išsiskiria labai energinga, ryžtinga eisena; veržlūs, nekreipia dėmesio į kliūtis, laukdami, kad šios pasišalins pačios savaime arba susidūrimo pasekoje. Jiems užleidžiamas kelias, jaučiant galingą energetiką ir geležinį ryžtą žengti pirmyn. Eisena tolygi, susikaupusi prie bet kokių sąlygų ir bet kokio greičio. Jų judėjimo erdvėje stilių ir įvaizdį galima pažymėti kaip «lokomotyvą», trajektorija artima tiesiai linijai.

Lanksčiai-veiklūs (гибко-разворотливый) (Ekstravertai-iracionalai) Sangvinikai
Don Kichotas (ILE), Žukovas (SLE), Napoleonas (SEE), Hekslis (IEE).

Energijos apykaitos būdas. Labai priklausomi nuo išorinės informacjos: jeigu nėra būtinybės eikvoti energijos, jie ramūs, tačiau kada reikia, «įsijungia» pilnu galingumu. Ilgai išlaikyti aukštą energijos naudojimo lygmenį jiems sunku. Be to, lanksčiai-veiklus temperamentas numato paralelinio aktyvumo rūšis (prisiminkime Julijų Cezarį, kuris galėjo vienu metu skaityti, rašyti ir kalbėti).
Rekomenduojamos sporto šakos: kultūrizmas, sunkioji atletika, rutulio stūmimas, kūjo metimas ir kt.
Emocijos ir elgsena. Pagrindinis bruožas – išskirtinai staigūs nuotaikos ir būsenos slenksčiai. Tuo jie stulbinančiai skiriasi nuo «linijiškai-atkakliųjų», ilgai pasiliekančių įtampoje. Ekstremalios situacijos ir nenumatyti įvykiai aktyvuoja «lanksčiai-veiklius» žmones, rutina ir nuspėjamumas jiems sunkūs ir nemalonūs. Emocionalumas pasireiškia netikėtais suraibuliavimais įprastos atsipalaidavimo būsenos fone. Pyktis ir įtūžis akimirksniu gali pasikeisti visišku abejingumu; pastebėsime, kad jų emocijos priklauso nuo supančios aplinkos, o ne vidinių, psichologinių priežasčių.
Jų elgsena ypač sunkiai pasiduoda analizei: ji nepaklūsta tiesioginiams dėsningumams, o atrodo tarsi laužtinė kreivė, kadangi «lanksčiai-veiklusis» stengiasi viską suspėti. Davęs impulsą vienam dalykui, tuojau pat pereina prie kito ir t.t. Jam toks elgesys ne tik tikslingas, bet ir vienintelis galimas, kadangi kitaip dauguma dalykų iš jo didelio sąrašo nebus atlikti.
Eisena. Lanksčiai-veikliojo eisena «nusimuša» nuo ritmo, judesius įtakoja išoriniai faktoriai. Trajektorija – laužtinė kreivė su aštriais kampais ir nenuspėjamais posūkiais. «Šoniniu regėjimu» lanksčiai-veiklieji pastebi kliūtis; aplenkia jas, negaišdami laiko kovai. Gali greitai sustoti, pamatę arba išgirdę ką nors įdomaus; jų judėjimo greitis labai nestabilus, bet vidutiniškai didelis. Įdomiai sukioja galvą, skanuodami erdvę informacijos paieškose. Regimasis įvaizdis - «motociklas».

Pusiausvyrai-stabilūs (уравновешенно-стабильный) (Intravertai-racionalai) Flegmatikai
Robespjeras (LII), Maksimas (LSI), Dreizeris (ESI), Dostojevskis (EII).

Energijos apykaitos būdas. Stengiasi pagal galimybes taupyti jėgas ir eikvoti jas tiktai objektyviai būtiniems veiksmams. Perteklinis aktyvumas ir neproduktyvus jėgų eikvojimas juos gąsdina. Tai patys «energotaupiausi» ir viską apgalvojantys žmonės, jie vien savo santūriai-ramia išvaizda atgrąso aplinkinius nuo beprasmio bruzdesio ir nenaudingų poelgių.
Solidūs, nemėgsta nukrypimų nuo ritmo arba nuo duotų veiklos rėmų; laba statiški ir inertiški, užtat patikimi ir būtinai užbaigia dalykus iki pabaigos. Visiškai neprisitaikę prie šturmavimo ir ekstremalių situacijų: greitai išsikvepia, o dažniausiai – paprasčiausiai suserga.
Rekomenduojamos sporto šakos. Linkę į jogos užsiėmimus, įvairias sveikatinimo praktikas, gydomąją fizkultūrą, maratono bėgimą.
Emocijos ir elgsena. Iš pirmo žvilgsnio, apskritai neturintys emocijų – taip gerai valdo save. Iš tikrųjų paprasčiausiai laukia «tinkamo momento», kad išlietų emocijas ant «tinkamo» žmogaus. Sugeba išsaugoti emocijas kiek nori ilgai, turintys polinkį taip vadinamam sukauptam stresui – dėl to kad nėra emocinio išsikrovimo ilgą laiką. Užtat, kada protas daugiau nebegali sulaikyti emocijų bangos, ji stačiai užlieja tą, kas, savo nelaimei, atsiduria šalia. «Pusiausvyrai-stabiliojo» įniršis baisus, juk jis kaupia nuoskaudas daugelį mėnesių (arba netgi metų).
«Pusiausvyrai-stabiliojo» elgesys prognozuojamas, nuoseklus. Jo poelgiai priklauso ne nuo išorinių įvykių, o nuo jo paties griežtų ir nekintamų moralinių ir buitinių normų. Viskas, kas šioms normoms prieštarauja, verčia jį jaudintis ir kaupti negatyvias emocijas. Jam labai reikia atpalaiduojančio poveikio, to, kad jį linksmintų, užimtų, paveiktų emocionaliai ir fiziškai.
Eisena. Pusiausvyrai-stabiliųjų nuostata formuoja neskubrų tolygų judėjimą be netikėtų pagreičių. Eisena «sunki», nepasižyminti lengvumu. Trajektorija su aštriais kampais; pusiausvyrai stabilieji nemėgsta keisti judėjimo krypties, laukia, kad kliūtis išnyktų, todėl staiga pasuka paskutiniu momentu. Aplinkai beveik nerodo dėmesio, susitelkia ties krypties ir greičio išlaikymu. Įvaizdis - «derliaus dorojimo technika».

Imliai-adaptyvūs (восприимчиво-адаптивный) (Intravertai-iracionalai) Melancholikai
Diuma (SEI), Jeseninas (IEI), Balzakas (ILI), Gabenas (SLI).

Energijos apykaitos būdas. Energetika nepastovi. «Imliai-adaptyvieji» išskirtinai jautriai reaguoja į diskomfortą ir, bandydami išsaugoti jėgas, eikvoja jas daugiausia bėgimui nuo nepriimtinų sąlygų arba komforto kūrimui. Retais aktyvumo momentais juos galima palaikyti lanksčiai-veikliaisiais, o «pasinėrimo į save » periodais - pusiausvyrai-stabiliaisiais. Dažniausiai užsidaro nuo išorinio pasaulio, tenkindamiesi savo resursais – ne tokiais mažais, kaip gali pasirodyti.
Nesugeba ilgai išlaikyti energijos apykaitos ritmo; darbingumas žemesnis, negu likusių temperamento nuostatų atstovų. Efektyviai dirba tiktai «esant nuotaikai» arba svarbių aplinkybių įtakojami, kurių ignoruoti negali. Niūkinti ir prispirti šių žmonių neverta; jie vis tiek ras būdą išvengti nemalonios veiklos, dėl akių sutikę su «agresoriumi». Nemoka ir nemėgsta «persidirbti» ir iš principo nepritaria kitų entuziazmui.
Rekomenduojamos sporto šakos. Arba lengvai-ritmiškos (ypač plaukimas, jojimas), arba sprinterinės (trumpų distancijų bėgimas, šuoliai ir pan.).
Emocijos ir elgsena. Padidintai imlūs emociniam poveikiui, sunkiai pakelia nestabilumą, nepakenčia audringų jausmų išraiškos, todėl vengia konfliktų arba stengiasi užglaistyti kylančius prieštaravimus. Nebando pakeisti situacijos, o prisitaiko prie jos, kartu parodydami retą išradingumą ir lankstumą. Ramioje, komfortiškoje ir saugioje aplinkoje pražysta, tampa mieli, draugiški, stengiasi įtikti aplinkiniams, demonstruoja švelnumą, mandagumą, rūpestį.
Tai «kameriniai» žmonės, malonūs ir neįkyrūs artimoje distancijoje ir uždarai-šalti iš tolo. Bendrauti su jais reikia atsargiai, atidžiai, tausojant jų pažeidžiamą emocionalumą ir silpną nervinę sistemą.
Eisena. Imliai-adaptyviųjų grupėje - minkštumas, aptakumas ir truputį netolygus, neapibrėžtas ritmas; greitis minimalus. Dažnai nukrypsta, reaguodami kaip į išorinius dirgiklius, taip ir į vidinius signalus: nuovargį, nepatogią avalynę... Žingsniai atsargūs, tarsi čiupinėjantys erdvę ieškodami saugaus ir be problemų kelio. Bet kokias kliūtis sklandžiai «apteka» arba apeina šonu. Įvaizdis - «pramoginė valtelė».

***
Egzistuoja nuomonė, kad ilgiau būnant grupėje sudarytoje iš vienodo temperamento žmonių - tai blogai atsiliepia jos narių sveikatai, paūmėja kai kurios ligos, jaučiamas išsekimas. Tokia grupė kai kur dar vadinama "puokšte".

Papildymas iš http://www.socioniko.net/ru/articles/shekh-smallgr.html
Grupė iš keturių žmonių. Atstovaujami santykiai: superego, dalykiniai, giminiški.
Pagal požymį "statika-dinamika" grupės yra vienalytės. Grupėse vyksta tipo akcentuacija. Atmosfera atšiauri. Bendravimas vyksta vienoje plokštumoje, jaučiasi, kad nėra ašies, dominuojančios idėjos. Vidinis susirūpinimas savosiomis problemomis. Tai veda į uždarumą – kiekvienas yra tarsi pats su savimi, atskirai. Požymiai, bendri visiems keturiems tipams, tampa dominuojantys, pasireiškia žymiai reljefiškiau.
Grupėje jaučiamas energijos, jėgų trūkumas. Skirtingai nuo kvadros nėra emocinio palaikymo, greičiau atvirkščiai. Emocionalumas tampa aštresnis ir pasireiškia agresija.
Ilgai būnant tokioje grupėje atsiranda fizinio nuovargio jausmas.
Egzistuoja nuomonė, kad atmosfera tokioje grupėje neigiamai atsiliepia kai kurių susirgimų eigai, apskritai sveikatai. Stebėjimai duoda pilną pagrindą šią hipotezę laikyti teisinga, tačiau reikia papildomų tyrinėjimų.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 16 Sau 2012, 20:54 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Bir 2004, 15:18
Pranešimai: 3469
Miestas: Vilnius
Alfa kvadra ( α )
Hugo..........................Robespjeras.........................Don Kichotas.....................Diuma
ESE............................LII.....................................ILE..................................SEI
ekstra+rac =................intra+rac = .........................ekstra+irac =....................intra+irac =
linijiškai-atkaklus...........pusiausvyrai- stabilus............lanksčiai-veiklus.................imliai-adaptyvus
etika + sensorika =........logika + intuicija =................logika + intuicija =..............etika + sensorika =
socialas.......................teoretikas...........................teoretikas.........................socialas

Beta kvadra ( β )
Hamletas.....................Maksimas............................Žukovas............................Jeseninas
EIE.............................LSI....................................SLE..................................IEI
ekstra+rac =................intra+rac =.........................ekstra+irac =......................intra+irac =
linijiškai-atkaklus...........pusiausvyrai-stabilus.............lanksčiai-veiklus..................imliai-adaptyvus
etika + intuicija =..........logika + sensorika =..............logika + sensorika =.............etika + intuicija =
humanitaras.................valdytojas...........................valdytojas.........................humanitaras

Gama kvadra ( γ )
Džekas Londonas..........Dreizeris..............................Napoleonas........................Balzakas
LIE.............................ESI....................................SEE..................................ILI
ekstra+rac =................intra+rac =..........................ekstra+irac =.....................intra+irac =
linijiškai-atkaklus...........pusiausvyrai-stabilus.............lanksčiai-veiklus.................imliai-adaptyvus
logika + intuicija =.........etika + sensorika =...............etika + sensorika =..............logika + intuicija =
teoretikas....................socialas..............................socialas.............................teoretikas

Delta kvadra ( δ )
Štirlicas......................Dotojevskis...........................Hekslis.............................Gabenas
LSE............................EII......................................IEE..................................SLI
ekstra+rac =................intra+rac =...........................ekstra+irac =....................intra+irac =
linijiškai-atkaklus...........pusiausvyrai- stabilus.............lanksčiai-veiklus.................imliai-adaptyvus
logika + sensorika =.......etika + intuicija =..................etika + intuicija =...............logika + sensorika =
valdytojas...................humanitaras.........................humanitaras.......................valdytojas


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 24 Sau 2012, 01:16 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Bir 2004, 15:18
Pranešimai: 3469
Miestas: Vilnius
Komunikabilumo grupės
Jos jau buvo pateiktos viewtopic.php?f=36&t=624&p=30763&hilit=Aistringieji#p30763


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 29 Rgp 2012, 13:45 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 26 Spa 2010, 16:27
Pranešimai: 75
Miestas: Marozlandas
Iracionalūs ekstravertai smagus temperamentas. Tik kartais jie nepakenčiami su tais impulsais, bent kalbant apie Hekslius. Pirma padarys, po to pagalvos ir dar stebėsis, kad blogai padarė :strange:


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 29 Rgp 2012, 14:07 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 25 Bir 2010, 00:06
Pranešimai: 545
Miestas: Kaunas
Labai teisingai. Man atrodo, Solanža buvo parašius tiesiog FANTASTIŠKĄ žinutę-apibūdinimą apie Jesenino-Hekslio (gesinimo) santykius

Hekslio bazinė :bintuition: -
Svarbu nepraleist progos, išnaudoti galimybes. Tačiau dėl skaudžiosios :wlogic: ignoruoja veiksmų logiškumą, nesigilina ir puola vykdyt idėjos, vedamas entuziazmo ir vidinių impulsų.

Jeseninui svarbiau įsigilint, išsiaiškint, kaip veiks, susiskirstyt veiksmus etapais - taip jis įsigilina, pridaro mažiau klaidų, bet dažniau praleidžia galimybes.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 29 Rgp 2012, 14:33 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 26 Spa 2010, 16:27
Pranešimai: 75
Miestas: Marozlandas
O kaip su kūrybine :bintuition: tvarko savo impulsus, įgyvendina naujas idėjas?


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 29 Rgp 2012, 14:38 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 25 Bir 2010, 00:06
Pranešimai: 545
Miestas: Kaunas
Su kūrybine :bintuition: veikia racionalai. Todėl nepaisant idėjų spontaniškumo, jie veikia racionaliau, kryptingiau. Foninė :wintuition: suplanuoja laiką, idėjos įgyvendinimą etapais. Viską daro palaipsniui, žingsnis po žingsnio, tačiau nepaleidžia progos iš akių.
Geriau paaiškintų turbūt Dostojevskis arba Robas. Kūrybinė funkcija yra pati plepiausia, ji moka apibūdint, kaip ką ir kodėl daro :wink:


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 29 Rgp 2012, 17:06 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 22 Spa 2010, 23:06
Pranešimai: 153
Baziniai :bintuition: (IEE šiuo atveju) gali neįgyvendinti idėjų dėl savo skubotumo, nepastovaus būdo. Kūrybiniai :bintuition: dėl motyvacijos trūkumo, neryžtingumo. Tiesa, kad planuojama nuosekliai, viskas vyksta etapais. Ir galvoju, Dostojevskį sunkiau išmušti iš vėžių nei Hekslį, kadangi yra racionalas ir kaip intravertas, mažiau priklausomas nuo aplinkos. Nors tuo tarpu Hekslis atmes vieną, bet atliks kitą dalyką. Racionalūs intravertai nemėgsta tokių atmetimų. Jie kaip štikai laikysis jau suplanuotos eigos, nenukrypdami kitur.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 29 Rgp 2012, 17:19 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 25 Bir 2010, 00:06
Pranešimai: 545
Miestas: Kaunas
Tikra tiesa, tame jie labai nelankstūs. Ką pažadėjo, susitarė, kaip suplanavo įvykių eigą, taip ir darys, nenukrypdami. Matyt, čia demonstratyvinė :wintuition:


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: SOCIONO GRUPĖS
StandartinėParašytas: 10 Spa 2014, 09:47 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 25 Bal 2008, 10:50
Pranešimai: 927
Volkeris rašė:
O kaip su kūrybine :bintuition: tvarko savo impulsus, įgyvendina naujas idėjas?
Kiek pastebiu, tai man idėjos kyla iš objektų/faktų. Objektai arba faktai nagrinėjami, skaidomi smulkiau (erdvine prasme), gali būti savarankiškai tikrinamas faktų teisingumas (jei kyla įtarimas dėl neteisingo fakto). Ir staiga pagauni sąryšį, esmę, idėją, išvadą ar kažką panašaus. Būna malonus pojūtis, kai lyg nei iš šio, nei iš to supranti esmę. Idėjos ar išvados formuluojamos pagal :wlogic: principus.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 14 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 104 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007