Socionikos forumas

Dabar yra 28 Kov 2024, 18:17

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 4 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: "Plaukimas prieš srovę"
StandartinėParašytas: 19 Gru 2008, 15:36 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Bir 2004, 15:18
Pranešimai: 3469
Miestas: Vilnius
Chate besiginčijant pradėjome diskutuoti apie "plaukimą prieš srovę". Kas gali, kam būdinga, kam nelabai. Ir panašu, kad skiriasi tokio "užsispyrimo" motyvai. Skiriasi ir tas - KAIP įvairios kvadros supranta tokios pozicijos tikslus, ko siekiama ir kodėl.
Taigi, perkeliu priešistoriją čia (jei trūksta kokių nors pasisakymų - rašykit, papildysiu).


Joldija: lyderiu gali tapti bet kuris, kuris sugeba lyderystę išsikovoti ir ją išlaikyti. Pakankamai gerais lyderiais būna ir kai kurie intuityvai, tik jų veikimo metodai ir lyderystės kryptys yra kitokios nei sensorikų.
Globas_A: Kokius tu įžvelgi lyderysčių skirtumus?
Joldija: Lyderis gali būti formalus (panašiai kaip UK karalienė) ir realus (kaip UK premjeras), galimas intelektinis lyderis (idėjų generatorius), galimas charizmatinis lyderis (čia etiniai tinkami), gali būti lyderis-autoritetas ir t.t. Atitinkami ir skirtumai.
Intuityvūs lyderiai labiau linkę įvertinti plėtros galimybes, perspektyvas, kryptis, įmonės veiklos strategiją bei naujas technologines galimybes.
Sensoriniai lyderystę pasiima.
Globas_A: O intuityvūs?
Joldija: Intuityvūs, ko gero, stengiasi sužaisti savo išskirtinumu.
Globas_A: Kam yra būdinga plaukti prieš? Kūrybiniams :bsensoric:-iams?
Joldija: Visi :bsensoric: gali plaukti prieš :) Ir baziniai, ir kūrybiniai. Pvz. :wintuition: labai sunku plaukti prieš.
Baziniai :bintuition: gali momentiškai plaukti prieš, kai paliečiamos jų vertybės.
Išskirtinumas slypi ne vien plaukime prieš srovę. Kiti būna išskirtiniais ir neplaukdami.
Joldija: Taigi, remiantis patirtimi, manyčiau, kad prieš srovę gali plaukti :bsensoric: :wethics: , :bsensoric: :wlogic: , :bintuition: :wlogic: , Hekslis daugiau laviruos, plauks :wlogic: :bsensoric: , :wethics: :bsensoric: , Štirlicas ir Džekas laviruos, bet kur kas mažiau nei :wsensoric: :bethics: , :wintuition: :blogic: , :wintuition: :bethics: ar :wlogic: :bintuition:
actekas: Pritarčiau Joldijai dėl tipų plaukimo prieį srovę. tas ypač būdinga :bsensoric: , kai kuria dalimi donui. gana stiprius nusistatymus ir energijos aktyviai veikti taip pat turi džekai, štirliai ir hamletai taipogi. visi kiti arba didesni laviruotojai, arba neturi pakankamai energijos, kad pastoviai kautųsi su kitu pasauliu."
Solanža: Joldija, priminei kaip mano ex robas "kovodavo". Būdavo, susinervuoja darbe dėl tam tikrų sprendimų, tada grįžta ir burnoja visokiais žodžiais ant visų tų žmonių ir situacijų. Nuleidžia taip garą, ir vėl ramiausiai kaip niekur nieko bendrauja su visais ten darbe. O kad ten sukeltų kokį konfliktą- turbūt iš serijos "neįmanoma".
Solanža: dažnai norėdavau ir savo robui pasakyt, kai imdavo bambėt: "taigi daryk ką nors. arba jei nedarai-nebambėk". matyt, čia jau irgi kvadrinės vertybės kertasi.
actekas: dėl robų (gal ir truputį pespaustai) tai pasakysiu taip: jie gali ir moka bambėti ant visų ir ant visos aplinkos, bet paprastai nepadarys nieko, kad tą aplinką pakeistų. jei kas labai nepatinka, paprastai užsidaro ir daugiau tame nebedalyvauja. savi-izoliacinė rezistencija ir tiek. bet gal ir neteisus esu.
Liepa: Aš manau, kad tai iš dalies būdinga visai pirmąjai kvadrai - jie patys tai suvokia kaip "prievartos nenaudojimą". Kalbėti "kaip reikia daryti, kad būtų geriau" - gali. Tačiau poveikio priemonių masėms neturi (apart idėjų skleidimo).
Paliekama apsisprendimo veiksmui laisvė. Laisvas pasirinkimas yra vertybė.
Liepa: O man atrodo (Robų atveju), kad jie pasakoja situaciją ir bamba tarsi būsimo ginčo su "skriaudėjais" repeticijoje - tam kad etikas juos pakoreguotų, "parežisuotų"... Logikas ir intuitas žino KAS turi būti rezultate, ko siekti. Bet nežino KAIP. Tai pasąmoningai laukiama patarimų arba bent jau korekcijos iš dualo pusės.
Už juos išspręsti konfliktą neprašoma. Ir DARYTI ar GUOSTI, galbūt, nieko nereikia. Tiesiog etiškai apšviesti situaciją, išsakyti padėties matymą iš etinės pusės.
Pvz. man Diuma "nušviečia" kokias oponentų stygas aš užgausiu tiesiogiai išsakydama, ko siekiu. Ir kokis atsakas (praktiškai, kokia jausmų gynyba bus). Mano siekiai, žinoma, nepasikeičia. Tik aš jau informuojama "ant kokių minų nelipti" ir per kurią vietą glostyti - norint geidžiamo rezultato.
Diuma ir Hugo veikia per oponentų savijautą (manau). Padaryk, kad žmogus gerai jaustųsi - ir gausi iš jo, ko nori.
Narys: as tai kai noriu atsikraryt tevo, tai pradedu kvailai knist visaip. taip smagiai klausinet ka jis veikia, ka daro, bet ko is eiles, ir jis nuo manes atlimpa :strange: :happy:
actekas: temą tęsiant toliau, dėl hekslių tai galiu pasakyti taip. skirtingai nuo donų, kuriems svarbios loginės idėjos, "nepripažįstančios draugų", hekslių, kad ir kiek jie konfliktuotų, niekada neapleis mintis, kad oponentas irgi toks pat žmogus, koks ir jis pats, su savo silpnybėm ir stiprybėm. tada kyla natūralus noras užuot pykusis rasti kokių nors tarpusavio taškų, kad būtų galima vienas kitą labiau suprasti ir pažinti. ir tada gražiai susitarti. tokį požiūrį koks nors žukovas išjuoktų kaip beviltiškai naivų. priešas ir yra priešas, blogis savaime, ir apie kokias nors perspektyvas, kad jis "pasitaisytų", kalbėti neverta. reikia jį perlaužti ir tiek. napams oponentų žmogiškumo faktorius taip pat gal rūpi, bet galbūt labiau kaip raktas rasti kokią nors silpną vietą ir paspausti ar kaip kitaip įtikinti.
actekas: o šiaip pastarosiom dienoms kartais apninka noras vaikščiot po youtube ir ieškoti kokių nors klipų su pasauliniais politikais. labiausiai imponuoja žiūrėti jelciną ( :bsensoric: :wlogic: ). "super-egiškai" žavi jo nepalaužiamo kovotojo dvasia ir kartu labai spontaniško elgesio natūra.
vienas iš fainesnių jo klipų. kai jis nei iš šio nei iš to užsimano pareguliuoti, kam kur sėdėti :smile: http://www.youtube.com/watch?v=tdlBJcTCyTo&feature=related
o čia dar kiti jo momentai (aišku, kai kur jis šiek tiek paėmęs): http://www.youtube.com/watch?v=xMThTEA4M0o&feature=related
11:11: Taip, LII nenaudoja prievartos (tai nereiskia, kad negali) ir leidzia kitiems pasirinkti, bet plaukimas pries srove LII atveju yra toks: jie priesinasi visa savo esybe. Nereikia kazko net ir labai konkretaus daryt, kad kiti suprastu, jog ju (daznai ir daugumos) pozicijai nepritariama ir nebus pritarta. Tokia tvirta LII pozicija dauguma svelniai tariant "uzknisa" ir tada sociumas bando perlauzt LII individus, kad jie elgtusi kaip visi; kaip matau, daugeliu atveju tai pavyksta.
actekas: kaip suprantu, tamsta jautiesi labai "tvirtas LII" (pagyrimas, kad nebenaudoji MBTI formato ). gal galima tada paklausti, kokie motyvai verčia užimti "nepalaužiamą" poziciją, ir koks tokios pozicijos laikymosi tikslas?
actekas: jei nesunku, būtų įdomu ir su pavyzdžiais.
nes jei (pratęsiu savo mintį, kad suprastumei klausimą geriau), kietakaktė pozicija užimama tik norint padmeonstruoti, koks kietas/tvirtas besąs, o jokio kito motyvo/tikslo tai neturi, tai tokia pozicija man labiau panaši į mažo vaiko, besispardančio ant šaligatvio ir iš principo nenorinčio paklūsti mamai, poziciją.
11:11:
Cituoti:
gal galima tada paklausti, kokie motyvai verčia užimti "nepalaužiamą" poziciją, ir koks tokios pozicijos laikymosi tikslas?
- buti savimi.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: "Plaukimas prieš srovę"
StandartinėParašytas: 19 Gru 2008, 16:58 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 25 Bal 2008, 08:57
Pranešimai: 183
11:11, ar tik "nepalaužiama" pozicija įgalina būti savimi ? Be to savimi būti negalima niekaip?


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: "Plaukimas prieš srovę"
StandartinėParašytas: 20 Gru 2008, 19:18 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 11 Gru 2008, 07:59
Pranešimai: 147
Cituoti:
ar tik "nepalaužiama" pozicija įgalina būti savimi ? Be to savimi būti negalima niekaip?


Kiekvienas atvejis INDIVIDUALUS.

_________________
Socionikos poziuriu as esu: LII Normikas dominatorius, o MBTI - INTJ.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
 Pranešimo tema: Re: "Plaukimas prieš srovę"
StandartinėParašytas: 24 Gru 2008, 09:28 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Bir 2004, 12:34
Pranešimai: 895
Paveikslėlis


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 4 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 36 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007