Nadia rašė:
liutaurai, kaip apibrėžtum stiprumą? Kodėl 7,8 yra stipresnės už 5,6? Gal ir taip. O gal ir ne:).
na, tai elementarūs teoriniai dalykai. reiktų su jais paprasčiausiai susipažinti.
labai gerai, kad
Cassandra čia pateikė visų

ir

išklotinę. palygink, kaip aprašo 7 ir 8 bei 5 ir 6. Ir tada spręsk, kuri iš šių grupių atrodo "stipresnė". bent man abejonių nekyla. o tau?
Liepa rašė:
funkcija matiškumas adekvatumas
1. bazinė 4 patirtis, norma, situacija, laikas
2. kūrybinė 3 patirtis, norma, situacija
3. rolinė 2 patirtis, norma
4. skaudžioji 1 patirtis
5. sugestyvinė 1 patirtis
6. aktyvacinė 2 patirtis, norma
7. stebimoji 3 patirtis, norma, situacija
8. demonstratyvinė 4 patirtis, norma, situacija, laikas
Liepa, įdomi ta matiškumo teorija, bet vis vien ji man kelia tam tikrų abejonių

pagal tokią koncepciją, tarsi išeina, kad, pavyzdžiui, bazinė ir kūrybinė viena nuo kitos skiriasi tiesiog vienu matmeniu ir tiek. kitaip tariant, bazinė - 1 matmuo = kūrybinė ir t.t. bet ar tai tikrai? kaip ši matmenų koncepcija suderinama su mentalinio/vitalinio žiedo sąvoka bei akceptinių/produktyvinių funkcijų terminu? ar priimama tai domėn ir kaip tada tai yra kartu inkorporuojama ar atmetama? pagal šią schemą tas nevisai matosi, o visgi turūt?...
na, pateiksiu pavyzdį (gal nevisai vykusį, bet...).
štai Cassandra išdėsto kūrybinę

: Realistinis požiūris į savo siekiamus tikslus bei poveikio aplinkiniams metodus bei priemones. Gina savo bei savo grupės interesus pradžioje bandydamas "susitarti gražiuoju, vėliau - darydamas valios spaudimą. Ši funkcija suteikia tvirtumo, užsispyrimo siekiant savo tikslų net ir nepalankiomis sąlygomis. Taipogi kruopštumo, atsisakingumo, užsispyrimo atliekant nemalonius bet būtinus darbus: "Nenoriu, bet reikia"
vat šios dalykinės savybės, kurias aš matau pas gorkius ir dreizerius, mane tikrai žavi, man tas visai neišeina. mano

- trečia (rolinė). bet štai robikai ar dostikai (kurių

turėtų būti dar "žemesnio" lygio, t.y. tik vieno matmens) šiaip tai kruopštumu ir atsakingumu tikrai labiau pasižymi nei hekai ir donai. jie irgi gali prisiversti "nenoriu, bet reikia". kitas dalykas, kad jautriai reaguoja į stiprią mentalinę akceptinę, bet šiuo atveju, savo "produktyvumu" (laikau tai gebėjimo prisiversti daryti nemalonius, bet būtinus darbus) ji "pranašesnė" už trečiąją, t.y. silpną mentalinę akceptinę. bet viso to, taikant tik matmenų koncepciją, nebūtų galima paaiškinti, jei, žinoma, kaip nors iš viso tai galima paaiškinti

taigi, klausimas susijęs ne tiek su pačios matmenų koncepcijos kvestionavimu, kiek su jos galimybėmis (ar būtinybe) būti inkorporuotai į bendrą socionikos teoriją.